Karel de Grote Hogeschool in de kijker

Archdaily publiceerde een artikel over de Karel de Grote Hogeschool. De campus op de terreinen van de voormalige koekjesfabriek Parein is een samenwerking tussen Stramien en RAU. Je kan het artikel hier lezen, en dan verdwalen tussen talloze andere projecten.

 

Archdaily publiceerde een artikel over de Karel de Grote Hogeschool. De campus op de terreinen van de voormalige koekjesfabriek Parein is een samenwerking tussen Stramien en RAU. Je kan het artikel hier lezen, en dan verdwalen tussen talloze andere projecten.

 

minder »


Bouw nieuwe hoofdzetel Kumpen van start

De bouwwerkzaamheden voor het nieuwe kantoorgebouw voor Kumpen zijn volop aan de gang. De bouwput werd uitgegraven begin april, en nu, halfweg de maand mei wordt de kelderverdieping afgedekt. Tegen de bouwvakantie in juli zal het gebouw weer- en winddicht zijn: alle buitenschrijnwerk en de dakdichting zullen dan geplaatst zijn. De oplevering is gepland voor het einde van dit jaar.

Deze bouwtijd van 8 maanden is mogelijk dankzij een doorgedreven voorbereiding: het volledige gebouw werd uitgewerkt in een BIM-model waaraan alle partners hebben meegewerkt, in het bijzonder Kumpen als bouwheer en als algemene aannemer. Alle uitvoeringsdetails en materiaalkeuzes zijn vooraf uitgewerkt met de studiebureaus en de onderaannemers.

De doorgedreven modulatie van gevels en van de algehele structuur maakt een volledige prefab opbouw mogelijk, nodig om de snelle bouwtijd te realiseren.

De bouwwerkzaamheden voor het nieuwe kantoorgebouw voor Kumpen zijn volop aan de gang. De bouwput werd uitgegraven begin april, en nu, halfweg de maand mei wordt de kelderverdieping afgedekt. Tegen de bouwvakantie in juli zal het gebouw weer- en winddicht zijn: alle buitenschrijnwerk en de dakdichting zullen dan geplaatst zijn. De oplevering is gepland voor het einde van dit jaar.

Deze bouwtijd van 8 maanden is mogelijk dankzij een doorgedreven voorbereiding: het volledige gebouw werd uitgewerkt in een BIM-model waaraan alle partners hebben meegewerkt, in het bijzonder Kumpen als bouwheer en als algemene aannemer. Alle uitvoeringsdetails en materiaalkeuzes zijn vooraf uitgewerkt met de studiebureaus en de onderaannemers.

De doorgedreven modulatie van gevels en van de algehele structuur maakt een volledige prefab opbouw mogelijk, nodig om de snelle bouwtijd te realiseren.

minder »


Vrijbroekpark Mechelen

Het Vrijbroekpark in het stedelijk gebied Mechelen ligt ingesloten tussen de E19 en het stadscentrum. De biologische waarde van dit grote stadspark is beperkt maar in haar zuidrand ligt een aaneengesloten restant van een vochtig landschap dat deel uitmaakte van de Zennevallei. Met de toenemende populariteit van buitensporten staat het populaire provinciepark voor een nieuwe uitdaging: de opvang van een sportcluster voor de relocatie van clubgebonden sporten en de bezoekersparking buiten het park. Het team Stramien – Hydroscan – ARA is door de stad en de provincie aangesteld voor de uitvoering van een scenario-onderzoek en de opmaak van een inrichtingsplan.

De waterhuishouding vormt de grootste uitdaging in dit oude beemdenlandschap. Het ontwerp gaat uit van sportkamers volgens een ‘wafelstructuur’ waarin (water)natuur en sport in dialoog met elkaar gaan. De inpassing en ordening van de velden bepalen het behoud van de landschappelijke kwaliteiten. Naarmate men het landschap intrekt verzacht de inrichting en neemt de natuur het over.

De sporter / supporter maar ook de natuurliefhebber en toevallige passant staan centraal. Een heldere en overzichtelijke lay-out moet op sportmanifestaties alle gebruikers opvangen en vrijwaart de kwetsbare parkdelen.

Het Vrijbroekpark in het stedelijk gebied Mechelen ligt ingesloten tussen de E19 en het stadscentrum. De biologische waarde van dit grote stadspark is beperkt maar in haar zuidrand ligt een aaneengesloten restant van een vochtig landschap dat deel uitmaakte van de Zennevallei. Met de toenemende populariteit van buitensporten staat het populaire provinciepark voor een nieuwe uitdaging: de opvang van een sportcluster voor de relocatie van clubgebonden sporten en de bezoekersparking buiten het park. Het team Stramien – Hydroscan – ARA is door de stad en de provincie aangesteld voor de uitvoering van een scenario-onderzoek en de opmaak van een inrichtingsplan.

De waterhuishouding vormt de grootste uitdaging in dit oude beemdenlandschap. Het ontwerp gaat uit van sportkamers volgens een ‘wafelstructuur’ waarin (water)natuur en sport in dialoog met elkaar gaan. De inpassing en ordening van de velden bepalen het behoud van de landschappelijke kwaliteiten. Naarmate men het landschap intrekt verzacht de inrichting en neemt de natuur het over.

De sporter / supporter maar ook de natuurliefhebber en toevallige passant staan centraal. Een heldere en overzichtelijke lay-out moet op sportmanifestaties alle gebruikers opvangen en vrijwaart de kwetsbare parkdelen.

minder »


De Nomaad, een warme thuis

Op 9 november werd op Spoor Oost in Antwerpen De Nomaad geopend, een deelwerking van Free Clinic vzw.

In dit multifunctioneel centrum voor sociale activering worden vooral (ex)drugsverslaafden geholpen om zich terug te integreren in onze samenleving. Er is ruimte voor sociale activiteiten zoals workshops, vrije ontmoetingsmomenten, wekelijkse activiteiten binnen de creatieve, culturele, sportieve en culinaire sfeer. Op de verdieping kunnen de mensen gebruik maken van sanitair en een was- en droogruimte. Ook is er hier een werkplek voor de medewerkers.

Dit nieuwbouwproject werd mogelijk dankzij een doorgedreven samenwerking tussen de Free Clinic vzw, het bedrijfsleven, de Stad Antwerpen en honderden sympathisanten.

De stad Antwerpen stelde een stuk grond ter beschikking aan Free Clinic voor een duurtijd van 9 jaar. Stramien zorgde daarom voor een ontwerp met een zeer eenvoudig plan en een gebouw dat gemakkelijk gemonteerd en ook gedemonteerd kan worden met zoveel mogelijk recuperatie van materiaal.

De Nomaad draait nog maar enkele weken op volle toeren maar de gasten zijn nu al vol lof. De rode draad in hun verhalen: een warme thuis.

Op 9 november werd op Spoor Oost in Antwerpen De Nomaad geopend, een deelwerking van Free Clinic vzw.

In dit multifunctioneel centrum voor sociale activering worden vooral (ex)drugsverslaafden geholpen om zich terug te integreren in onze samenleving. Er is ruimte voor sociale activiteiten zoals workshops, vrije ontmoetingsmomenten, wekelijkse activiteiten binnen de creatieve, culturele, sportieve en culinaire sfeer. Op de verdieping kunnen de mensen gebruik maken van sanitair en een was- en droogruimte. Ook is er hier een werkplek voor de medewerkers.

Dit nieuwbouwproject werd mogelijk dankzij een doorgedreven samenwerking tussen de Free Clinic vzw, het bedrijfsleven, de Stad Antwerpen en honderden sympathisanten.

De stad Antwerpen stelde een stuk grond ter beschikking aan Free Clinic voor een duurtijd van 9 jaar. Stramien zorgde daarom voor een ontwerp met een zeer eenvoudig plan en een gebouw dat gemakkelijk gemonteerd en ook gedemonteerd kan worden met zoveel mogelijk recuperatie van materiaal.

De Nomaad draait nog maar enkele weken op volle toeren maar de gasten zijn nu al vol lof. De rode draad in hun verhalen: een warme thuis.

minder »


Woonproject Gendarmerie Lier ingehuldigd

De site van de voormalige gendarmerie van Lier die werd omgebouwd tot een geïntegreerd woonproject voor sociale huisvesting werd vorige vrijdag officieel ingehuldigd. Het project verzoent hedendaags wonen met erfgoed en binnenstedelijke ontwikkeling.

De nieuwe binnentuin vormt het hart van het ontwerp: de tuin structureert oude en nieuwe gebouwen, brengt licht en lucht in het bouwblok en wordt een nieuwe ontmoetingsplaats voor de buurt. De nieuwe architectuur schikt zich naar de omgeving: straatgevels worden afgebouwd in baksteen, aansluitend bij de aangrenzende bebouwing terwijl het lagere volume in het bouwblok een houten gevelafwerking krijgt om aan te sluiten bij het natuurlijke karakter van de binnentuin. De oude gendarmerie wordt in ere hersteld en vormt als dominerend volume de verbinding tussen Abtsherbergstraat en binnentuin.

De CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting voorziet 26 woningen waarvan 12 woningen door herbestemming van de voormalige rijkswachtkazerne en 14 woningen in het nieuwbouwproject boven een ondergrondse parking.

Meer over de opening in de lokale pers bij RTV en Het Laatste Nieuws.

De site van de voormalige gendarmerie van Lier die werd omgebouwd tot een geïntegreerd woonproject voor sociale huisvesting werd vorige vrijdag officieel ingehuldigd. Het project verzoent hedendaags wonen met erfgoed en binnenstedelijke ontwikkeling.

De nieuwe binnentuin vormt het hart van het ontwerp: de tuin structureert oude en nieuwe gebouwen, brengt licht en lucht in het bouwblok en wordt een nieuwe ontmoetingsplaats voor de buurt. De nieuwe architectuur schikt zich naar de omgeving: straatgevels worden afgebouwd in baksteen, aansluitend bij de aangrenzende bebouwing terwijl het lagere volume in het bouwblok een houten gevelafwerking krijgt om aan te sluiten bij het natuurlijke karakter van de binnentuin. De oude gendarmerie wordt in ere hersteld en vormt als dominerend volume de verbinding tussen Abtsherbergstraat en binnentuin.

De CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting voorziet 26 woningen waarvan 12 woningen door herbestemming van de voormalige rijkswachtkazerne en 14 woningen in het nieuwbouwproject boven een ondergrondse parking.

Meer over de opening in de lokale pers bij RTV en Het Laatste Nieuws.

minder »


Dichterbij de beiaard

In de Sinte-Mettetuin in Mechelen laat de stad een paviljoen bouwen voor de nieuwe kamerbeiaard die vorig jaar werd ingehuldigd. Het publiek kan er live studenten horen spelen of een er een concert bijwonen.

Dankzij dit paviljoen komt de Mechelse beiaard dichterbij het publiek, middenin een groene stadsomgeving. “Het is een wereldprimeur voor de beiaardkunst”, zegt Cultuurschepen Björn Siffer. “We halen de beiaardier uit de toren en zetten hem tussen het publiek.”

De werken gingen vorige week van start en zullen tot eind dit jaar duren. Het paviljoen en de herinrichting van deze historische kloostertuin werden ontworpen door Stramien.

In de Sinte-Mettetuin in Mechelen laat de stad een paviljoen bouwen voor de nieuwe kamerbeiaard die vorig jaar werd ingehuldigd. Het publiek kan er live studenten horen spelen of een er een concert bijwonen.

Dankzij dit paviljoen komt de Mechelse beiaard dichterbij het publiek, middenin een groene stadsomgeving. “Het is een wereldprimeur voor de beiaardkunst”, zegt Cultuurschepen Björn Siffer. “We halen de beiaardier uit de toren en zetten hem tussen het publiek.”

De werken gingen vorige week van start en zullen tot eind dit jaar duren. Het paviljoen en de herinrichting van deze historische kloostertuin werden ontworpen door Stramien.

minder »


Stramien genomineerd voor de Jo Crepain Prijs 2017

Met de Jo Crepain Prijzen wil Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) architecten aanmoedigen die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering en maatschappelijk engagement. Op die manier wil NAV een hele sector een hart onder de riem steken. “Want als er één ding is dat architecten meer verdienen, dan is het boven alles erkenning”, zo zegt NAV.

In de categorie Innovatief Architectenbureau zijn naast Stramien ook a2o architecten, evr- Architecten en OMGEVING geselecteerd. Op 22 juni maakt NAV de winnaars bekend.

Zie website Jo Crepain Prijzen

Met de Jo Crepain Prijzen wil Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) architecten aanmoedigen die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering en maatschappelijk engagement. Op die manier wil NAV een hele sector een hart onder de riem steken. “Want als er één ding is dat architecten meer verdienen, dan is het boven alles erkenning”, zo zegt NAV.

In de categorie Innovatief Architectenbureau zijn naast Stramien ook a2o architecten, evr- Architecten en OMGEVING geselecteerd. Op 22 juni maakt NAV de winnaars bekend.

Zie website Jo Crepain Prijzen

minder »


Verdichting van dichtbij bekeken

Het nieuwe boekje van de VVSG “Verdichting van dichtbij bekeken”, is dé inspiratiebron voor wie op een kwaliteitsvolle manier wil verdichten. Aan de hand van praktische voorbeelden en veel fotomateriaal is het een must voor iedereen die op zoek is naar manieren om zuinig en goed met de ruimte om te springen. Tinne Beirinckx en Eva Heuts van Stramien schreven een hoofdstukje over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Olen-Centrum en hoe met dit instrument beter weerwerk kan geboden worden aan ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen.

Het nieuwe boekje van de VVSG “Verdichting van dichtbij bekeken”, is dé inspiratiebron voor wie op een kwaliteitsvolle manier wil verdichten. Aan de hand van praktische voorbeelden en veel fotomateriaal is het een must voor iedereen die op zoek is naar manieren om zuinig en goed met de ruimte om te springen. Tinne Beirinckx en Eva Heuts van Stramien schreven een hoofdstukje over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Olen-Centrum en hoe met dit instrument beter weerwerk kan geboden worden aan ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen.

minder »


Stramien ontwerpt omgevingsaanleg ‘Brede School’ Lindel

Stramien i.s.m. Buro LST heeft de wedstrijd gewonnen voor de heraanleg van het publiek domein rond de Brede School in Lindel bij Overpelt. Het voorstel gaat uit van een open dorpscampus. Het oude patroon van driftwegen vormt een sterke inspiratie voor het netwerk van logische paden en wegels door de dorps­campus. Er ontstaat een vanzelfspre­kend dorpscentrum dat sterk ruimtelijk verankerd is.

In het centrum en tussen de paden liggen open ruimtes waarin het oorspron­kelijke kleinschalige dorpslandschap hersteld kan worden. Op een subtiele wijze worden vanzelfsprekende (en soms verloren) dorpselementen toegevoegd: paden en doorgangen met hagen of stik­kelplaten, boomgaarden met inheemse soorten of notenbomen, solitaire lindes of groepjes dennen, moestuinen met groen­tebedden en oude bloemsoorten… Er wordt sterk ingezet op herkenbare onderdelen uit het collectieve geheugen van de Linde­naar.

 

Stramien i.s.m. Buro LST heeft de wedstrijd gewonnen voor de heraanleg van het publiek domein rond de Brede School in Lindel bij Overpelt. Het voorstel gaat uit van een open dorpscampus. Het oude patroon van driftwegen vormt een sterke inspiratie voor het netwerk van logische paden en wegels door de dorps­campus. Er ontstaat een vanzelfspre­kend dorpscentrum dat sterk ruimtelijk verankerd is.

In het centrum en tussen de paden liggen open ruimtes waarin het oorspron­kelijke kleinschalige dorpslandschap hersteld kan worden. Op een subtiele wijze worden vanzelfsprekende (en soms verloren) dorpselementen toegevoegd: paden en doorgangen met hagen of stik­kelplaten, boomgaarden met inheemse soorten of notenbomen, solitaire lindes of groepjes dennen, moestuinen met groen­tebedden en oude bloemsoorten… Er wordt sterk ingezet op herkenbare onderdelen uit het collectieve geheugen van de Linde­naar.

 

minder »