20160620 Cohousing kampenhout_plein (Small)

Stramien & agmen ontwerpen ecovillage in Kampenhout

Na Cohousing Wijgmaal zal Stramien ook Cohousing Kampenhout ontwerpen in samenwerking met het jonge architectenbureau agmen uit Brussel. Het project voorziet een ecologische wijk met 10 Abbeyfield units voor ouderen, 23 gelijkvloerse appartementen en 23 duplexwoningen.

De woningen worden geschakeld rond drie erven die de werking van de gemeenschap organiseren en plaats bieden aan gevarieerde invullingen en activiteiten. Elk erf heeft een eigen identiteit en een specifieke programmatie.

Het masterplan stelt voor om het landschap rond de woningen maximaal tot zijn recht te laten komen als collectief goed voor de toekomstige bewoners, voor natuurontwikkeling en waterbeheersing. Ter hoogte van de laagte op de site voorziet het plan een broekbos met bijkomende overstroombare ruimte voor de Weesbeek.

Na Cohousing Wijgmaal zal Stramien ook Cohousing Kampenhout ontwerpen in samenwerking met het jonge architectenbureau agmen uit Brussel. Het project voorziet een ecologische wijk met 10 Abbeyfield units voor ouderen, 23 gelijkvloerse appartementen en 23 duplexwoningen.

De woningen worden geschakeld rond drie erven die de werking van de gemeenschap organiseren en plaats bieden aan gevarieerde invullingen en activiteiten. Elk erf heeft een eigen identiteit en een specifieke programmatie.

Het masterplan stelt voor om het landschap rond de woningen maximaal tot zijn recht te laten komen als collectief goed voor de toekomstige bewoners, voor natuurontwikkeling en waterbeheersing. Ter hoogte van de laagte op de site voorziet het plan een broekbos met bijkomende overstroombare ruimte voor de Weesbeek.

minder »


Groepsfoto-2016

Stramien laat zich inspireren in Kortrijk en Menen

Elk jaar gaat Stramien een dag op uitstap om projecten te bekijken. Dit jaar ging onze reis naar West-Vlaanderen, met het thema ‘transformatie’ als rode draad voor de projectkeuze.

In Kortrijk leidde Dhr. Jult (Buro II) ons rond in de gerenoveerde en getransformeerde sociale woonwijk de Venning. De wijk transformeerde van sociaal achtergestelde wijk tot eerste CO2-neutrale wijk in Vlaanderen. Het project toont een hoge ambitie op sociaal en ecologisch vlak.

Daarna fietsten we samen met Dhr. Vandenbossche (stedenbouwkundige stad Kortrijk), langs de nieuwe Leieboorden als drager van nieuwe stedelijke ontwikkeling.

Het Texture Museum Kortrijk en het stadhuis van Menen, beide verbouwd door noAarchitecten, volgden na de lunch. Beiden zijn subtiel verbouwd; licht, eenvoudig, maar toch zeer expressief. Sigert Defrancq, (noAarchitecten) leidde ons deskundig rond in beide gebouwen.

Als uitsmijter bezochten we Hill 60, een goed bewaarde WO I site, waarvan het bezoekersparcours vernieuwd werd door onze collega’s van Omgeving. Zeer inspirerend hoe je door subtiele ingrepen de oorlogsgeschiedenis duidelijk kan maken.

Elk jaar gaat Stramien een dag op uitstap om projecten te bekijken. Dit jaar ging onze reis naar West-Vlaanderen, met het thema ‘transformatie’ als rode draad voor de projectkeuze.

In Kortrijk leidde Dhr. Jult (Buro II) ons rond in de gerenoveerde en getransformeerde sociale woonwijk de Venning. De wijk transformeerde van sociaal achtergestelde wijk tot eerste CO2-neutrale wijk in Vlaanderen. Het project toont een hoge ambitie op sociaal en ecologisch vlak.

Daarna fietsten we samen met Dhr. Vandenbossche (stedenbouwkundige stad Kortrijk), langs de nieuwe Leieboorden als drager van nieuwe stedelijke ontwikkeling.

Het Texture Museum Kortrijk en het stadhuis van Menen, beide verbouwd door noAarchitecten, volgden na de lunch. Beiden zijn subtiel verbouwd; licht, eenvoudig, maar toch zeer expressief. Sigert Defrancq, (noAarchitecten) leidde ons deskundig rond in beide gebouwen.

Als uitsmijter bezochten we Hill 60, een goed bewaarde WO I site, waarvan het bezoekersparcours vernieuwd werd door onze collega’s van Omgeving. Zeer inspirerend hoe je door subtiele ingrepen de oorlogsgeschiedenis duidelijk kan maken.

minder »


20160617_114611_resized

Een groene kroon op de stad

Campus Noord van de AP Hogeschool aan Park Spoor Noord voorziet een groene kroon op de stad met een semi-extensieve daktuin. Het opvallende dak garandeert een leuk zicht voor omwonenden en werknemers in de aanpalende hoogbouw en patiënten van het toekomstige ZNA Cadix ziekenhuis. Het groendak is veel meer dan een visuele attractie…

Met een losse, maar uitgekiende aanplanting ontstaat er een boeiend lijnen- en kleurenspel. Onregelmatige veelhoeken van groen, rood en geel vetkruid groeien tussen een lijnenspel van anjers, bieslook en buntgras. Doordat de onderlaag dikker is dan gebruikelijk biedt deze daktuin heel wat ecologische voordelen; de substraatlaag kan meer hemelwater bufferen en de grotere planten zorgen voor meer verdamping en dus afkoeling. Aanzienlijk minder afgevoerd hemelwater dus, zeker bij hevige regenbuien maakt dit een groot verschil.

De daktuin is ook gunstig voor de stadsnatuur: het groendak biedt ruimte aan een variatie aan gedeeltelijk inheemse plantsoorten en dus ook spontane insectensoorten. Tenslotte filtert het groendak fijn stof uit de lucht en absorbeert het geluid; twee belangrijke stadsthema’s vandaag.

De groene kroon is binnenkort ook te bezichtigen met Google maps.

meer info

Campus Noord van de AP Hogeschool aan Park Spoor Noord voorziet een groene kroon op de stad met een semi-extensieve daktuin. Het opvallende dak garandeert een leuk zicht voor omwonenden en werknemers in de aanpalende hoogbouw en patiënten van het toekomstige ZNA Cadix ziekenhuis. Het groendak is veel meer dan een visuele attractie…

Met een losse, maar uitgekiende aanplanting ontstaat er een boeiend lijnen- en kleurenspel. Onregelmatige veelhoeken van groen, rood en geel vetkruid groeien tussen een lijnenspel van anjers, bieslook en buntgras. Doordat de onderlaag dikker is dan gebruikelijk biedt deze daktuin heel wat ecologische voordelen; de substraatlaag kan meer hemelwater bufferen en de grotere planten zorgen voor meer verdamping en dus afkoeling. Aanzienlijk minder afgevoerd hemelwater dus, zeker bij hevige regenbuien maakt dit een groot verschil.

De daktuin is ook gunstig voor de stadsnatuur: het groendak biedt ruimte aan een variatie aan gedeeltelijk inheemse plantsoorten en dus ook spontane insectensoorten. Tenslotte filtert het groendak fijn stof uit de lucht en absorbeert het geluid; twee belangrijke stadsthema’s vandaag.

De groene kroon is binnenkort ook te bezichtigen met Google maps.

meer info

minder »


_DSC0058

Geïntegreerd woonproject in Antwerpen-Zuid opgeleverd

Het woonproject op de hoek van de Paleisstraat en de Belegstraat in Antwerpen-Zuid werd deze week opgeleverd. De voormalige bouwval werd door dit nieuwe project na lange tijd omgevormd tot een groene en leuke woonplek midden in de bruisende Brederodewijk.

Oude magazijnen en verkommerde woningen maakten plaats voor twee frisse nieuwbouwvolumes met een commerciële plint en een variatie aan woontypologieën waaronder appartementen en stadswoningen. Alle woningen hebben een private tuin rond een collectieve groene patio.

Het project integreert zich in het stadsweefsel, bouwt het bouwblok mooi af en geeft de Paleisstraat identiteit dankzij de strakke lijnen en elegante architectuur.

meer info

 

Het woonproject op de hoek van de Paleisstraat en de Belegstraat in Antwerpen-Zuid werd deze week opgeleverd. De voormalige bouwval werd door dit nieuwe project na lange tijd omgevormd tot een groene en leuke woonplek midden in de bruisende Brederodewijk.

Oude magazijnen en verkommerde woningen maakten plaats voor twee frisse nieuwbouwvolumes met een commerciële plint en een variatie aan woontypologieën waaronder appartementen en stadswoningen. Alle woningen hebben een private tuin rond een collectieve groene patio.

Het project integreert zich in het stadsweefsel, bouwt het bouwblok mooi af en geeft de Paleisstraat identiteit dankzij de strakke lijnen en elegante architectuur.

meer info

 

minder »


Ringland-Logo

Stramien blijft Ringland vzw steunen

Stramien kocht vorige maand het kunstwerk `Simulation & Decoration (Green Gradation) van Tommy Stockel aan tijdens de ‘Artists for Ringland’ veiling.

Ringland is ontstaan binnen Stramien onder het bezielende engagement van Peter Vermeulen. Na een succesvolle opstartperiode is Ringland uitgegroeid tot de volwaardige autonome vzw, die vandaag twee halftijdse medewerkers tewerkstelt en een groot aantal vrijwilligers weet te mobiliseren.

Stramien ondersteunt Ringland vzw logistiek door een deel van het kantoor beschikbaar te stellen en tevens mee de branding te verzorgen.  We gaan dit engagement met trots aan omdat we als ‘ruimteontwerpers’ sterk geloven in:

  • Een constructief en positief ontwerpproces
  • Innoverende stedenbouw met bijzondere aandacht voor mens en milieu
  • Een integrale visievorming gestuurd vanuit verschillende disciplines
  • Projecten met een sterk maatschappelijke meerwaarde
  • Een gedragen projectverloop met maximale participatie en communicatie
  • Een kwaliteitsvolle leefomgeving voor onze steden

Mogelijk ontmoeten we elkaar op 25 juni op het ringlandfestival.

www.ringland.be

Stramien kocht vorige maand het kunstwerk `Simulation & Decoration (Green Gradation) van Tommy Stockel aan tijdens de ‘Artists for Ringland’ veiling.

Ringland is ontstaan binnen Stramien onder het bezielende engagement van Peter Vermeulen. Na een succesvolle opstartperiode is Ringland uitgegroeid tot de volwaardige autonome vzw, die vandaag twee halftijdse medewerkers tewerkstelt en een groot aantal vrijwilligers weet te mobiliseren.

Stramien ondersteunt Ringland vzw logistiek door een deel van het kantoor beschikbaar te stellen en tevens mee de branding te verzorgen.  We gaan dit engagement met trots aan omdat we als ‘ruimteontwerpers’ sterk geloven in:

  • Een constructief en positief ontwerpproces
  • Innoverende stedenbouw met bijzondere aandacht voor mens en milieu
  • Een integrale visievorming gestuurd vanuit verschillende disciplines
  • Projecten met een sterk maatschappelijke meerwaarde
  • Een gedragen projectverloop met maximale participatie en communicatie
  • Een kwaliteitsvolle leefomgeving voor onze steden

Mogelijk ontmoeten we elkaar op 25 juni op het ringlandfestival.

www.ringland.be

minder »


IMG_2521 (Medium)

Woonhof Haantjeslei krijgt vorm

In opdracht van Ingenieursbureau France tekende Stramien het omgevingsontwerp voor de gerenoveerde sociale woningblokken aan de Haantjeslei te Antwerpen, ook gekend als de “Strauss City”.

Het nieuwe woonhof geeft kleur aan de Interbellum woonblokken en biedt de omwonende een collectieve tuin, een rustige plek om te zitten en ruimte voor ontmoeting, sport en spel. Een verlaagd basketveld, erg typerend voor Antwerpse buurtpleinen, is de centrale eyecatcher. Verhoogde groeneilanden met een zitrand rond bestaande bomen verdelen op subtiele wijze de ruimte.

Door een beperkt materiaalgebruik is het binnenplein eenvoudig en overzichtelijk en versterkt het de opvallend sterke façade van het gesloten bouwblok er omheen. Het speelveldje aan de ingang van het plein, vormt een interessante overgang tussen het hof en de Haantjeslei.

U bent hartelijk welkom voor het openingsfeest op woensdag 29 juni vanaf 15 uur!

Haantjeslei_openingsfeest_poster_jpg

 

In opdracht van Ingenieursbureau France tekende Stramien het omgevingsontwerp voor de gerenoveerde sociale woningblokken aan de Haantjeslei te Antwerpen, ook gekend als de “Strauss City”.

Het nieuwe woonhof geeft kleur aan de Interbellum woonblokken en biedt de omwonende een collectieve tuin, een rustige plek om te zitten en ruimte voor ontmoeting, sport en spel. Een verlaagd basketveld, erg typerend voor Antwerpse buurtpleinen, is de centrale eyecatcher. Verhoogde groeneilanden met een zitrand rond bestaande bomen verdelen op subtiele wijze de ruimte.

Door een beperkt materiaalgebruik is het binnenplein eenvoudig en overzichtelijk en versterkt het de opvallend sterke façade van het gesloten bouwblok er omheen. Het speelveldje aan de ingang van het plein, vormt een interessante overgang tussen het hof en de Haantjeslei.

U bent hartelijk welkom voor het openingsfeest op woensdag 29 juni vanaf 15 uur!

Haantjeslei_openingsfeest_poster_jpg

 

minder »


Een nieuwe stadstuin voor Mechelen

In het hartje van de Mechelse binnenstad werd zondag de nieuwe Sinte-Mettetuin achter de Onze- Lieve-Vrouw-Van-Leliendaelkapel officieel geopend. De vernieuwde tuin van het OCMW ligt verscholen tussen de Lange Schipstraat en de recent  heraangelegde Bruul en vormt een contemplatieve ruimte in de drukke binnenstad. Het zal nog enkele maanden duren vooraleer de kleurrijke beplanting wat body heeft, maar je kan vandaag al genieten in deze gastvrije stadstuin!

Projectfiche

In het hartje van de Mechelse binnenstad werd zondag de nieuwe Sinte-Mettetuin achter de Onze- Lieve-Vrouw-Van-Leliendaelkapel officieel geopend. De vernieuwde tuin van het OCMW ligt verscholen tussen de Lange Schipstraat en de recent  heraangelegde Bruul en vormt een contemplatieve ruimte in de drukke binnenstad. Het zal nog enkele maanden duren vooraleer de kleurrijke beplanting wat body heeft, maar je kan vandaag al genieten in deze gastvrije stadstuin!

Projectfiche

minder »


2016-03-21-karel-de-grote-hogeschool-antwerpen-werffoto-11

Open Wervendag (zondag 22 mei) bezoek Campus Zuid van de KdG

Op zondag 22 mei vindt de tiende editie plaats van ‘Open Wervendag’. Van 10 tot 17 uur kan u een kijkje nemen op meer dan 200 werven verspreid over het ganse land. U kan die dag ook een Stramien-project bezoeken; de nieuwe ‘Campus Zuid’ van de Karel de Grote-Hogeschool. Deze nieuwe campus wordt over enkele maanden opgeleverd en opent in september de deuren voor 5.500 studenten en 500 docenten. U bent meer dan welgekomen!

Locatie: Brusselstraat 23-45, 2018 Antwerpen

Projectfiche KdG

Website Open Wervendag

Op zondag 22 mei vindt de tiende editie plaats van ‘Open Wervendag’. Van 10 tot 17 uur kan u een kijkje nemen op meer dan 200 werven verspreid over het ganse land. U kan die dag ook een Stramien-project bezoeken; de nieuwe ‘Campus Zuid’ van de Karel de Grote-Hogeschool. Deze nieuwe campus wordt over enkele maanden opgeleverd en opent in september de deuren voor 5.500 studenten en 500 docenten. U bent meer dan welgekomen!

Locatie: Brusselstraat 23-45, 2018 Antwerpen

Projectfiche KdG

Website Open Wervendag

minder »


WIJGMAAL BEELD 2 20160419-klein

Stramien ontwerpt cohousing Wijg & co

Stramien werd genomineerd voor de bouw van Cohousing Wijg & Co, een inbreidingsproject dat sterk inzet op duurzaamheid en toegankelijkheid voor een 30-tal gezinnen in Wijgmaal bij Leuven. Er werd gestreefd naar een optimale balans tussen het uitgebreide programma en een kwalitatieve woonomgeving binnen de grillige eigendomsgrens.

Het ontwerp voorziet een rustig binnengebied met optimaal georiënteerde woningen en een centraal gelegen ‘commonhouse’. De gemeenschapstuin bestaat uit verschillende deelruimten die vloeiend in elkaar overlopen. De interne en externe privacy wordt gegarandeerd door een singelbeplanting op de eigendomsgrens en een intelligente positionering van de gebouwen. Dankzij clustering van de woonvolumes, blijft ook de openheid behouden en zijn doorsteken naar de omgeving mogelijk.

We streven naar een architectuur die zich inpast in het typisch Wijgmaalse dorpsbeeld en tegelijk hedendaags oogt. Het project voorziet een schakeling van grondgebonden woningen en appartementen van verschillende grootte. Iets hogere plafonds en grote raampartijen garanderen een hoog wooncomfort en een heldere overgang tussen binnen en buiten.

De groep is nog niet volledig en zoekt nog geïnteresseerden co-housers!

Zie website Wijg & co of website Cohousing Projects

Stramien werd genomineerd voor de bouw van Cohousing Wijg & Co, een inbreidingsproject dat sterk inzet op duurzaamheid en toegankelijkheid voor een 30-tal gezinnen in Wijgmaal bij Leuven. Er werd gestreefd naar een optimale balans tussen het uitgebreide programma en een kwalitatieve woonomgeving binnen de grillige eigendomsgrens.

Het ontwerp voorziet een rustig binnengebied met optimaal georiënteerde woningen en een centraal gelegen ‘commonhouse’. De gemeenschapstuin bestaat uit verschillende deelruimten die vloeiend in elkaar overlopen. De interne en externe privacy wordt gegarandeerd door een singelbeplanting op de eigendomsgrens en een intelligente positionering van de gebouwen. Dankzij clustering van de woonvolumes, blijft ook de openheid behouden en zijn doorsteken naar de omgeving mogelijk.

We streven naar een architectuur die zich inpast in het typisch Wijgmaalse dorpsbeeld en tegelijk hedendaags oogt. Het project voorziet een schakeling van grondgebonden woningen en appartementen van verschillende grootte. Iets hogere plafonds en grote raampartijen garanderen een hoog wooncomfort en een heldere overgang tussen binnen en buiten.

De groep is nog niet volledig en zoekt nog geïnteresseerden co-housers!

Zie website Wijg & co of website Cohousing Projects

minder »