• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

AP hogeschool

Na de verhuis van de Antwerpse centrale Stadsbibliotheek kocht de provincie Antwerpen dit gebouw voor de provinciale Hogeschool Plantijn, het provinciaal Architectuur-Archief en het Provincie-Archief. Het complex strekt zich uit tussen Lange Nieuwstraat, Parochiaanstraat en Sint-Jacobsmarkt. De uitdaging ging erom zowel de campus voor de Hogeschool als de beide Archieven een echte identiteit te geven volgens hun specifieke behoeften en eigen gebruik.

Na grondige analyse van de omgeving, het gebouw en het complexe programma werd een ingrijpende renovatie gepland en gebaseerd op volgende uitgangspunten:

  • Het bestaande gebouw wordt volledig gestript, inclusief de buitengevels (mede omwille van verouderde technieken en gebrek aan isolatie).
  • De architecturale uitdrukking van de nieuwe functies (o.a. met een auditorium voor 300 personen) krijgt een eigen vertaling, zowel voor de Hogeschool als voor de Archieven.
  • De Hogeschool wordt opgevat als een stapeling van verschillende sferen, telkens met een eigen karakter. Onderaan nodigt een uitgesproken publieke zone uit tot het auditorium en de centrale agora er omheen. Daarboven zweeft een open studielandschap en helemaal boven huizen administratieve en private diensten. Dit leidt tot een boeiend en afwisselend schoolverhaal met een geschilderde boom en een rode trapzaal als bindteken tussen de verdiepingen en felgele logistieke kamers, los verstrooid in de ruimte.
  • De archieven vinden plek aan de rustige Parochiaanstraat, geklonken aan de bestaande ‘boekentoren’ van de oude bibliotheek.
  • Het complex krijgt tot slot een centrale binnentuin, een open en groen hart voor de Hogeschool.

Jaar

2006 – 2010 Ontwerp en realisatie

Ligging

Lange Nieuwsstraat - St. Jacobsmarkt . Antwerpen

Opdrachtgever

Provincie Antwerpen

Omvang

15.000 m² - 11.000.000 euro excl. btw

Ontwerpteam

TV Stramien - IRS

,