• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Driekoningenstraat

Stramien werd laureaat van de ontwerpwedstrijd Driekoningenstraat-Statiestraat. Gelegen tussen het station van Berchem en de Grotesteenweg als belangrijke invalsweg, is dit één van de belangrijkste winkelstraten in de Antwerpse 19e eeuwse gordel.

De invoering van éénrichtingsverkeer biedt de kans voor een stevige facelift die haar structurerende rol voor Oud-Berchem verder kan helpen verzekeren. De straat loopt parallel aan de Binnensingel en vormt daarop een volwaardig alternatief zacht parcours. Inrichting als zone 30 dwingt gemotoriseerd verkeer tot aangepaste snelheid. Maximale toegankelijkheid kreeg bijzondere aandacht.

In Berchem wordt al enige tijd een zeer herkenbaar natuursteen materialenpallet toegepast, het was dus vanzelfsprekend om dit ook te gebruiken voor de nieuwe winkelas. Deze is op die manier representatief voor recente renovatieinitiatieven van de publieke ruimte in Oud Berchem. De smalle rijweg van 4.40m wordt aangelegd in een verstevigd zwart asfalt om geluidsoverlast door bus- en autoverkeer te beperken. Een accentuering met banken in de typische 19de eeuwse keukentegels zorgt voor een kleurrijk accent op de grijze natuurstenen vloer. Aan de inkom van de straat maakt ook het Jochemsplein deel uit van het project. Op het plein, dat ook als speelplek gebruikt kan worden, zal een grote vloerfontein het geluid van het verkeer op de steenweg temperen, terwijl een filter van bomen het plein afschermt van de drukte op de steenweg.

Jaar

2007 - 2011 . Ontwerpwedstrijd (laureaat), ontwerp en realisatie

Ligging

Driekoningenstraat - Statiestraat - Posthoflei . Antwerpen-Berchem

Opdrachtgever

Stad Antwerpen

Omvang

2,3 ha - 5.200.000 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba i.s.m. Landlab, Ingenieursbureau France