• projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Cohousing Kantvelde Mechelen

Cohousen nabij de stad

Stramien gelooft -binnen de Vlaamse verdichtingsproblematiek- sterk in de kracht van delen, in verdichting op strategische plekken en in de verbindende functie van architectuur en open ruimte als hefboom voor leefbare en aangename buurten. Cohousing Kantvelde in opdracht van ontwikkelaar Bostoen biedt daar alle kansen toe. Het ligt op een strategische plek dicht bij het stadscentrum van Mechelen én in het groen. Dit cohousingproject van 21 units heeft door een doordacht ontwerp alles in zich om samenleven te bevorderen. Kantvelde is een toekomstgericht en klimaatbestendig woonproject met aandacht voor compact, energiezuinig en waterneutraal bouwen en wonen. Het samenspel van doordachte architectuur en publieke ruimte biedt plaats aan alle leeftijden.

Wonen in een park

Het stedenbouwkundig ontwerp is zo opgezet dat het parkgevoel van het naburig parkje doorloopt tot tegen de woningen. Door de bouwvolumes zoveel mogelijk naar de randen van het perceel te schuiven, blijft er langs de erfweg een coherente en uitnodigende tuinkamer vrij. Deze vormt het kloppende hart van het nieuwe woonproject. Als uithangbord voor het project kan dat tellen.

Gedeelde ruimte stimuleert ontmoeting en sociale cohesie. Daarom streeft het ontwerp naast een mix van typologieën, ook naar voldoende kwalitatieve ontmoetingsruimte en gedeelde faciliteiten. Het programma werd dan ook ontrafeld en gegroepeerd in drie evenwichtige clusters met een ideale bezonning van de grondgebonden woningen en de kopappartementen. Het gemeenschapshuis vormt een vierde entiteit met daarboven twee appartementen.

Tijdloze architectuur is duurzame architectuur

Stramien streeft naar tijdloze architectuur. Voor de vormentaal en materialisering is er inspiratie gezocht in de nabije omgeving. De gevels worden opgebouwd uit baksteen, een duurzaam, tijdloos en streekeigen materiaal (Rupelse kleiputten). Betonnen accenten  op de koppen van de woonclusters herbergen de verticale circulatie naar de appartementen en hun terrassen. Het zijn karaktervolle gezichten van een buitengewoon – en vooral tijdloos – cohousingproject.

Om de herkenbaarheid van de verschillende delen te vergroten kregen de voorgevels van de grondgebonden woningen een erker. Heerlijk om hier in de ochtendzon een krant te lezen of weg te soezen. Elke entiteit blijft deel van het geheel; er werd sterk gewaakt over een rustig totaalbeeld.

 

Jaar

Laureaat wedstrijd 2017

Ligging

Kantvelde Mechelen

Opdrachtgever

Cohousing Projects & Bostoen

Omvang

-

Ontwerpteam

Stramien cvba

,