• projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Eco-village Kampenhout

Het project voorziet een ecologische wijk met 10 Abbeyfield units voor ouderen, 23 gelijkvloerse appartementen en 23 duplexwoningen.

Het ontwerpprincipe voor deze ‘eco-village’ is een vierkantshoeve binnenstebuiten. Deze ruimtelijke configuratie en woningtypologie bieden optimale kansen voor ontmoeting en samenwerking tussen gezinnen en over alle leeftijden heen. Zo worden de woningen geschakeld rond drie erven die de werking van de gemeenschap organiseren en plaats bieden aan gevarieerde invullingen en activiteiten. Elk erf heeft een eigen identiteit en een specifieke programmatie. Het gemeenschapshuis bevindt zich als kloppend hart van de wijk aan het centrale erf en is opgevat als een alzijdig paviljoen.

De bouwblokken rond de erven bestaan elk uit twee geschakelde volumes met vier wooneenheden. Dankzij een optimale oriëntatie van de volumes naar het zuiden is passiefbouw mogelijk. De daken zijn ideaal georiënteerd om er zonnepanelen op te plaatsen. De verschillende volumes liggen geschrankt geschakeld om voldoende privacy in de privétuinen en op de terrassen te garanderen.

Het project ligt in het groene lint van de Weesbeekvallei in Kampenhout. Het masterplan stelt voor om het landschap rond de woningen maximaal tot zijn recht laten komen als collectief goed voor de toekomstige bewoners en met een meerwaarde voor de ruimere omgeving. Ter hoogte van de laagte op de site voorziet het plan een broekbos met bijkomende overstroombare ruimte voor de Weesbeek.

Jaar

2016-2017

Ligging

Kampenhout

Opdrachtgever

Omvang

2 ha

Ontwerpteam

Stramien cvba i.s.m. Agmen