• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Gendarmerie

De site van de voormalige gendarmerie – en het politiekantoor – wordt omgebouwd tot een geïntegreerd woonproject voor sociale huisvesting. Het project ligt in een rustige woonwijk vlakbij het centrum van de stad.

Concept en ontwerp. Het behoud van gendarmerie en koetshuis is essentieel voor het project. Beiden worden omgebouwd tot woningen – met respect voor de oorspronkelijke architectuur. Het politiekantoor daarentegen wordt gesloopt en maakt plaats voor nieuwe woonontwikkeling (in de parallelstraat en op het binnengebied). Een publieke doorsteek maakt het bouwblok doorwaadbaar.

De ontpitting van het binnengebied zorgt voor meer lucht en licht voor de buurtbewoners. Bij zowat alle woningen geeft de leefruimte nu uit op het binnengebied. Daardoor ontstaat een groter gevoel van gemeenschappelijkheid – de bewoners wonen als het ware aan een binnenhof in het centrum van de stad.

Jaar

2012-2013 . Ontwerp architectuur en publieke ruimte, 2014-2015 . Uitvoering

Ligging

Abtsherbergstraat Lier

Opdrachtgever

Lierse Maatschappij voor de Huisvesting cvba

Omvang

26 wooneenheden - 3 700 000 €

Ontwerpteam

Stramien cvba

, ,