• projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Groenplaats

Context

De Groenplaats is als begraafplaats en square steeds een centrale plek geweest in de geschiedenis van Antwerpen. Vanaf de twintigste eeuw kent de inrichting echter een steeds kortere levensduur, zo ook het plan uit 1993. De moedige ambitie voor een open stadsplein faalt als gevolg van het dominant aanwezige verkeer, de boven- en ondergronds ruimteclaims en de bijgevolg povere  boomkwaliteit. Ondanks de grote pleindynamiek blijft de verblijfskwaliteit matig.

Visie

Om terug te komen tot de essentie als stedelijke ruimte moet het plein opnieuw functioneren als een open podium voor de stad; een ‘tableau vivant’. De heraanleg van de toegangswegen en de Scheldekaaien versterken de centrale ligging en vergroten de toegankelijkheid. Het op een harmonieuze manier combineren van de verbindings- en verblijfsfunctie blijft dan ook de belangrijkste uitdaging. De ontmoeting dient hiervoor als ‘leitmotiv’. Heldere en weloverwogen ingrepen; een vrij canvas, de passe-partout en een ingetogen grandeur maken deze ambitie waar.

Ontwerp

Het vrije canvas staat voor een open plein, één vloer van gevel tot gevel, met een subtiele zonering. Dat vraagt een uitzuivering van de ruimte, met herschikking van de relatie boven-onder en het (tram)verkeer. Een carré van bomen geeft structuur aan het canvas; de passe-partout. Verhoogde boomringen zijn noodzakelijk voor de groei van gezonde volwassen bomen en vormen samen met de stijgpunten een aantrekkelijke, transparante tussenruimte. De  ‘ingetogen grandeur’ staat voor subtiele ingrepen die het gebruik aantrekkelijk versterken; een centrale spiegelfontein, comfortabele banken, een praktische tribune, mooie beplanting en subtiele verlichting.

Jaar

2015 wedstrijdontwerp

Ligging

Groenplaats, Antwerpen

Opdrachtgever

Stad Antwerpen

Omvang

1,35 ha, 4.325.000,00 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba, TVK Architectes, NDVR, Suzanna Antico Lightning Design

,