• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Hogere Zeevaartschool

Een herwaardering en uitbreiding van de bestaande infrastructuur. Dit project omvat een stuk nieuwbouw (een groot L-vormig volume) , verenigt oud en nieuw met elkaar – en maakt werk van het herstel (of de ontwikkeling) van de landschappelijke omgeving rond de gebouwen.

Context. Het ontwerp vertrekt vanuit het respect voor en de beeldbepalende waarde van het bestaande schoolgebouw uit 1932. De toenmalig vooruitstrevende ‘pakketboot-architectuur’ was inspirerend voor de nieuwe gebouwen – en hun transparantie.

Ontwerp nieuwbouw. De toevoeging van een nieuw (L-vormig) volume omsluit het geheel – waardoor een binnenplein voor de school ontstaat. Die nieuwe ruimte zorgt voor samenhang, overzicht en intimiteit . De nieuwe volumes worden op een doorlopende sokkel geplaatst die oud en nieuw met elkaar verenigt. In de sokkel bevinden zich auditoria en ontmoetingsruimten, zij zijn een verbindende factor voor de hele school.

De uitbreiding (nieuwbouw) stelt zich bewust – als volume en als typologie – bescheiden op tegenover het bestaande gebouw. Beiden zijn met elkaar verwant, maar toch onderscheiden zowel de heldere beeldtaal als het uitgesproken gevelontwerp het nieuwe deel van het reeds bestaande. Samen vormen beiden een twee-eenheid waarvan de delen elkaar versterken – en toch één geheel vormen.

Omgeving. De omgeving rond het gebouw wordt eveneens aangepakt en opgewaardeerd. Het voorplein krijgt daarbij weer zijn oude glorie: auto’s worden ondergronds geparkeerd en maken plaats voor een nieuw voorplein – met uitzicht op de stad en de unieke Scheldebocht. De overige delen rond de school krijgen opnieuw een landschappelijk karakter dat aansluit bij het typische karakter dat de rivier hier heeft.

Jaar

ontwerpwedstrijd 2014

Ligging

Noordkasteel Antwerpen

Opdrachtgever

Hogere Zeevaarstchool Antwerpen

Omvang

18.000 m² - 25.000.000€

Ontwerpteam

Souto De Moura (PT) - Stramien – Erfgoed&Visie

,