• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Sinte-Mettetuin

Herinrichting van een historische kloostertuin – doorheen de jaren verschraald tot een sterk versnipperde en puur functionele ruimte (zonder kwaliteit). De tuin is een groene parel in de binnenstad, en biedt heel wat mogelijkheden als nieuwe stadstuin.

In het historisch ensemble van het klooster zijn vandaag de kantoren van het OCMW gehuisvest – midden in het bouwblok ligt een grootse tuin. Dankzij zijn verborgen ligging is deze tuin de perfecte rustplaats om te ontsnappen aan de stedelijke dynamiek in de drukke winkelstraten rondom.

Om de ruimte weer een krachtig, groen en publiek karakter te geven – in dienst van de stad, haar bewoners en bezoekers – ontwierp Stramien een romantische tuin met een weelderige bloemenpracht, een grote diversiteit in ruimten en perspectieven, en een zacht glooiend lijnenspel. Het tuinontwerp integreert de reeds bestaande gebruikersfuncties, en verrijkt het geheel met een volière, een waterpartij en een fontein. Het zijn even zoveel historische verwijzingen – en ze staan symbool voor het dynamisch karakter en de vernieuwde openbaarheid van de tuin. Verhoogde zitranden en een vloeiend stelsel van paden zorgen voor de noodzakelijke stedelijke robuustheid.

De nieuwe invulling verenigt ook opnieuw de grote veelheid aan functies en bouwstijlen van het OCMW complex. Aan de Bruul-kant herstelt een sequentie van twee opeenvolgende koeren de historische samenhang met de stad. Zo ontstaat een stapsgewijze boeiende beleving – een mooie overgang van stenige stad naar groene binnentuin.

Jaar

2011 . Ontwerpwedstrijd, 2015 - 2016 . Ontwerp en realisatie

Ligging

Lange Schipstraat . Mechelen

Opdrachtgever

OCMW Mechelen

Omvang

770.000 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba