• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Schipperskaai

De Schipperskaai is de eerste aanzet voor het nieuwe stadsdeel ‘De Nieuwe Dokken’ in de oude Gentse  Haven. Ons team vertaalde destijds samen met de Stad Gent de visie van het stedenbouwkundige plan voor de Oude Dokken van OMA naar een hanteerbaar ontwerphandboek dat de uniformiteit van het publiek domein van de kaaien tussen de bouw- en groenzones en het water bewaakt.

De Schipperskaai – ca. 600m lang en 15m breed – is de eerste fase van dit nieuwe stadsdeel. De kaaipromenade – de zone tussen het water en de kaaiweg – werd als eerste aangelegd. Later wordt ook het iets hoger gelegen gedeelte van de kaaiweg aangelegd om de kaai op de aanleunende bouwprojecten aan te sluiten. Deze twee delen worden gescheiden door een robuuste zitmuur die nu een mooie beëindiging vormt van deze wandel- en fietskaai.

Het ontwerp behoudt de maritieme sfeer van deze plek en zet in op de functie van het toekomstige wonen. Zo worden de sporen ingezet als belijning voor de fietspaden, de aanwezige kabelgoten worden gehandhaafd en ook de oorspronkelijke laad- en loskraan krijgt hier een plek. Het uitgewassen beton tussen de sporen zet in op comfort voor fietsers en voetgangers. Voor de kleurkeuze van dit beton werd met de granulaten gewerkt die ook in de bestaande oude kaaimuur voorkomen.

Jaar

2015-2016

Ligging

Schipperskaai Gent

Opdrachtgever

Stad Gent

Omvang

600 lopende meter kaai, 1.239.670,00 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba in TV met Talboom en i.s.m. Landlab

,