• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Wilrijkse plein – parking

De aanleg van Parking Wilrijkse Pleinen is het resultaat van het Masterplan Wilrijkse Plein dat Stramien maakte in opdracht van de toenmalige voetbalclub Germinal Beerschot Antwerpen. Naast een duidelijk opgelegd GBA-sportprogramma en een uitgebreid pakket stedenbouwkundige randvoorwaarden van de stad, voorzag dit masterplan de aanleg van een duurzame parking voor 195 voertuigen en 100 fietsparkeerplaatsen tussen de nieuwe sporthal en de Vogelzanglaan/Jan Van Rijswijcklaan.

Ontwerp

De parking werd ontworpen met het oog op een logische ontsluiting, een overzichtelijk werking en een veilig gebruik voor zwakke weggebruikers. De snelheid van de wagens en bussen wordt beperkt door het smalle wegprofiel. Tegelijkertijd wordt het comfort voor voetgangers verzekerd door een drempelloos inkomplein en gemengd gebruik van de rijwegen tussen de parkeerplaatsen. Voor de ingang van de sporthal werden vijf ruime mindervalide parkings aangelegd. Een ruim pad maakt rechtstreekse verbinding met de tramhalte op de Jan Van Rijswijcklaan.

In het intens bemaalde Ringlandschap met een lage grondwaterspiegel is de parking een duurzaam eiland bestaande uit grasbetontegels, waterpasserende betontegels en infiltratiebekkens voor alle hemelwater. Ruimtelijk wordt het geheel in het parklandschap ingepast door het maximaal behoud van de bomen en een ongewijzigd maaiveld.

De parking Wilrijkse plein onderscheidt zich door een hoge afwerkingsgraad en innoverende vormgeving met veelgebruikte, dus goedkope materialen. De aannemer werd bij aanvang ingelicht over de doelstellingen en duurzame visie rond de parking. Het bouwproces verliep daardoor in goede verstandhouding tussen alle partijen. Stramien slaagde er zo in om met een opvallend laag budget en een wekelijkse werfcontrole een eerder stereotiep ontwerpprogramma om te zetten in een aantrekkelijke realisatie.

Bezoek het op Google maps

Jaar

2015

Ligging

Vogelzanglaan 6, Antwerpen-Kiel

Opdrachtgever

Stad Antwerpen

Omvang

14.455 m², 835.00,00 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba