Skyhall, deel een…

Renovatie draagstructuur dak gestart

De spectaculaire renovatie van het dak van de Skyhall op Brussels Airport is van start gegaan. Na maanden ingenieurswerk en voorbereiding van de draagspanten in het atelier was het eindelijk zo ver: het eerste deel van het 50 ton wegende spant werd omhoog gehesen met een 700-tonskraan.

De versteviging van de dakstructuur kadert in een globale renovatie van de voormalige transithal. Het originele ontwerp is van de hand van de architecten Maxime Brunfaut, Géo Bontinck en Joseph Moutschen, die in het kader van de Wereldtentoonstelling 1958 de opdracht toevertrouwd kregen om een volledig nieuwe luchthaven-infrastructuur te ontwerpen.

De bouw van de transithal was in de jaren ’50 een technische stunt: een ruimte van 100 meter lang, 55 meter breed en 18 meter hoog werd overspannen met een boogvormige dakstructuur, volledig in aluminium. De overspanning van 55 meter wordt per dragende spant slechts op één punt ondersteund door een A-vormige kolom, en kraagt aan één zijde wel 37 meter uit. Aan de andere zijde wordt de structuur in evenwicht gehouden door een stalen trekker. De gevels onder dit spectaculaire dak zijn integraal beglaasd om het zwevende karakter van het dak te beklemtonen.

Gezien de huidige dakstructuur geen bijkomende lasten kon opnemen, was een structurele ingreep nodig om te voldoen aan de huidige normen (extra isolatie, extra ventilatie). De ingenieurs van Brussels Airport Company hebben een eigen out-of-the-box oplossing gevonden voor de renovatie zodat het zwevende karakter en de iconische look van de Sky hall bewaard kon blijven.Ingenieursbureau Arcade werkte in samenwerking met Stramien de nieuwe draagstructuur uit, die zich volledig integreert in het bestaande stabiliteitsconcept. De nieuwe uitkragende stalen vakwerkliggers worden ingewerkt binnen de ruimte van het bestaande dak. De hoofddragers van de nieuwe dakstructuur worden tussen de bestaande uitkragende vakwerkliggers geplaatst, om zo de nieuwe dakopbouw te kunnen opvangen.

Deze nieuwe dakstructuur laat toe om het bestaande dak en plafond te kunnen behouden met een minimale visuele impact van de ingrepen. De bestaande A-vormige spantbenen worden verstevigd om de nieuwe dakstructuur te kunnen dragen.

Renovatie draagstructuur dak gestart

De spectaculaire renovatie van het dak van de Skyhall op Brussels Airport is van start gegaan. Na maanden ingenieurswerk en voorbereiding van de draagspanten in het atelier was het eindelijk zo ver: het eerste deel van het 50 ton wegende spant werd omhoog gehesen met een 700-tonskraan.

De versteviging van de dakstructuur kadert in een globale renovatie van de voormalige transithal. Het originele ontwerp is van de hand van de architecten Maxime Brunfaut, Géo Bontinck en Joseph Moutschen, die in het kader van de Wereldtentoonstelling 1958 de opdracht toevertrouwd kregen om een volledig nieuwe luchthaven-infrastructuur te ontwerpen.

De bouw van de transithal was in de jaren ’50 een technische stunt: een ruimte van 100 meter lang, 55 meter breed en 18 meter hoog werd overspannen met een boogvormige dakstructuur, volledig in aluminium. De overspanning van 55 meter wordt per dragende spant slechts op één punt ondersteund door een A-vormige kolom, en kraagt aan één zijde wel 37 meter uit. Aan de andere zijde wordt de structuur in evenwicht gehouden door een stalen trekker. De gevels onder dit spectaculaire dak zijn integraal beglaasd om het zwevende karakter van het dak te beklemtonen.

Gezien de huidige dakstructuur geen bijkomende lasten kon opnemen, was een structurele ingreep nodig om te voldoen aan de huidige normen (extra isolatie, extra ventilatie). De ingenieurs van Brussels Airport Company hebben een eigen out-of-the-box oplossing gevonden voor de renovatie zodat het zwevende karakter en de iconische look van de Sky hall bewaard kon blijven.Ingenieursbureau Arcade werkte in samenwerking met Stramien de nieuwe draagstructuur uit, die zich volledig integreert in het bestaande stabiliteitsconcept. De nieuwe uitkragende stalen vakwerkliggers worden ingewerkt binnen de ruimte van het bestaande dak. De hoofddragers van de nieuwe dakstructuur worden tussen de bestaande uitkragende vakwerkliggers geplaatst, om zo de nieuwe dakopbouw te kunnen opvangen.

Deze nieuwe dakstructuur laat toe om het bestaande dak en plafond te kunnen behouden met een minimale visuele impact van de ingrepen. De bestaande A-vormige spantbenen worden verstevigd om de nieuwe dakstructuur te kunnen dragen.

minder »


Sporten in de luwte van de stad

Inrichtingsstudie sportcomplex Drie Fonteinen

Stramien werd geselecteerd voor de opmaak van de inrichtingsstudie voor het sportcomplex de Drie fonteinen te Vilvoorde. Na het Wilrijkse plein, het Vrijbroekpark, De Nekker en Oudenaarde voegt Stramien een volgende ontwerpopdracht rond sportinfrastructuur toe aan haar uitgebreide palmares.

Met de geplande herinrichting van de Drie Fonteinen toont de stad Vilvoorde de mooie ambitie om in het park, naast zachte recreatie, ook een aantrekkelijk en kwalitatief, hedendaags sportaanbod te presenteren. De opdracht wordt verankerd in het toekomstplan ‘Vilvoorde van morgen’; sterker nog, het inrichtingsplan voor het sportpark kan een van de eerste verwezenlijkingen worden binnen dit toekomstplan.

Onze voorlopige werktitel ‘Sporten in de luwte van de stad’ benadrukt de eerste lezing van de plek. De vele aanwezige kwaliteiten zoals het oude park, het interessante terreinreliëf, verschillende aantrekkelijke gebouwen en constructies… dienen gehonoreerd te worden in het nieuwe inrichtingsplan. Ze verzorgen de unieke identiteit van het sportpark. Ook reeds geplande initiatieven zoals de nieuwe fietsroute en de parking Rubensstraat worden geïntegreerd in het nieuwe park. Stramien kiest dus, naast een lokale benadering, om ‘over het hek te kijken’. De oplossingen liggen binnen én buiten de voorziene projectgrens van het park.

Voor het gevraagde onderzoek wordt in de eerste plaats gedacht vanuit de recreatieverlening en daarom staan de gebruikers centraal tijdens het ontwerpproces. De bestaande en nieuwe velden zullen als sportkamers in het park geïntegreerd worden. De positionering van de verschillende onderdelen zorgt voor een verrassende scenografie, een vlotte routing en vooral een veilige werking van de sportcluster. Zoals steeds trachten we klimaatrobuust te ontwerpen. De bestaande natuurwaarden, een maximale afkoeling, de integratie van breezeways, het natuurlijk terreinreliëf, de erosiegevoelige gronden en open waterafvoer zullen sturend zijn voor de inrichting. De geplande ingrepen moeten autonoom te realiseren zijn, zodat de stad op eigen tempo en financiering het plan kan uitvoeren.

Inrichtingsstudie sportcomplex Drie Fonteinen

Stramien werd geselecteerd voor de opmaak van de inrichtingsstudie voor het sportcomplex de Drie fonteinen te Vilvoorde. Na het Wilrijkse plein, het Vrijbroekpark, De Nekker en Oudenaarde voegt Stramien een volgende ontwerpopdracht rond sportinfrastructuur toe aan haar uitgebreide palmares.

Met de geplande herinrichting van de Drie Fonteinen toont de stad Vilvoorde de mooie ambitie om in het park, naast zachte recreatie, ook een aantrekkelijk en kwalitatief, hedendaags sportaanbod te presenteren. De opdracht wordt verankerd in het toekomstplan ‘Vilvoorde van morgen’; sterker nog, het inrichtingsplan voor het sportpark kan een van de eerste verwezenlijkingen worden binnen dit toekomstplan.

Onze voorlopige werktitel ‘Sporten in de luwte van de stad’ benadrukt de eerste lezing van de plek. De vele aanwezige kwaliteiten zoals het oude park, het interessante terreinreliëf, verschillende aantrekkelijke gebouwen en constructies… dienen gehonoreerd te worden in het nieuwe inrichtingsplan. Ze verzorgen de unieke identiteit van het sportpark. Ook reeds geplande initiatieven zoals de nieuwe fietsroute en de parking Rubensstraat worden geïntegreerd in het nieuwe park. Stramien kiest dus, naast een lokale benadering, om ‘over het hek te kijken’. De oplossingen liggen binnen én buiten de voorziene projectgrens van het park.

Voor het gevraagde onderzoek wordt in de eerste plaats gedacht vanuit de recreatieverlening en daarom staan de gebruikers centraal tijdens het ontwerpproces. De bestaande en nieuwe velden zullen als sportkamers in het park geïntegreerd worden. De positionering van de verschillende onderdelen zorgt voor een verrassende scenografie, een vlotte routing en vooral een veilige werking van de sportcluster. Zoals steeds trachten we klimaatrobuust te ontwerpen. De bestaande natuurwaarden, een maximale afkoeling, de integratie van breezeways, het natuurlijk terreinreliëf, de erosiegevoelige gronden en open waterafvoer zullen sturend zijn voor de inrichting. De geplande ingrepen moeten autonoom te realiseren zijn, zodat de stad op eigen tempo en financiering het plan kan uitvoeren.

minder »


KuurNoord Stuivenberg

Stramien is i.s.m. Vic Mees, Filip Lagiewka, Samenlevingsopbouw Antwerpen, Toestand, Value Partners en Koen Wynants geselecteerd om een masterplan op te maken voor de Stuivenbergsite in Antwerpen-Noord. De verhuis van het ziekenhuis Stuivenberg naar het nieuwe ZNA-ziekenhuis aan Spoor Noord in 2020 biedt kansen voor een strategisch stadsvernieuwingsproject dat als katalysator kan dienen om de levenskwaliteit, duurzaamheid en veer­kracht van de omliggende Stuivenbergwijk te verhogen.

De uit­daging schuilt erin om naast de vernieuwing van de zorg voor de buurt zelf, ook een meer stedelijke rol te ontwikkelen die ook mensen van buiten de buurt naar Stuivenberg trekt.

“Toen revolutionair als zorgcentrum, nu opnieuw revolutionair als sociale katalysator voor de buurt”

Het team ontwikkelt op één jaar tijd een breed gedragen en haalbaar programma voor de site samen met en op maat van de wijk. Via thematische focusgroepen verdiept het team zich in verschillende thema’s: innovatief wonen & werken, socio-culturele & artistieke innovatie, zorg & welzijn, publieke ruimte, stadsontwikkeling, onderwijs en beheer. Het onderzoek biedt antwoord op volgende vragen: Welk programma past best? Hoe groeit duurzame betrokkenheid? Welke uitstraling krijgt deze ruimte? Hoe maken we het project levensvatbaar en financieel haalbaar? En hoe financieren we het project?

KuurNoord Stuivenberg wordt zo een kuuroord voor heel Antwerpen-Noord, met licht, lucht en ruimte, voor buurt én stad.

Stramien is i.s.m. Vic Mees, Filip Lagiewka, Samenlevingsopbouw Antwerpen, Toestand, Value Partners en Koen Wynants geselecteerd om een masterplan op te maken voor de Stuivenbergsite in Antwerpen-Noord. De verhuis van het ziekenhuis Stuivenberg naar het nieuwe ZNA-ziekenhuis aan Spoor Noord in 2020 biedt kansen voor een strategisch stadsvernieuwingsproject dat als katalysator kan dienen om de levenskwaliteit, duurzaamheid en veer­kracht van de omliggende Stuivenbergwijk te verhogen.

De uit­daging schuilt erin om naast de vernieuwing van de zorg voor de buurt zelf, ook een meer stedelijke rol te ontwikkelen die ook mensen van buiten de buurt naar Stuivenberg trekt.

“Toen revolutionair als zorgcentrum, nu opnieuw revolutionair als sociale katalysator voor de buurt”

Het team ontwikkelt op één jaar tijd een breed gedragen en haalbaar programma voor de site samen met en op maat van de wijk. Via thematische focusgroepen verdiept het team zich in verschillende thema’s: innovatief wonen & werken, socio-culturele & artistieke innovatie, zorg & welzijn, publieke ruimte, stadsontwikkeling, onderwijs en beheer. Het onderzoek biedt antwoord op volgende vragen: Welk programma past best? Hoe groeit duurzame betrokkenheid? Welke uitstraling krijgt deze ruimte? Hoe maken we het project levensvatbaar en financieel haalbaar? En hoe financieren we het project?

KuurNoord Stuivenberg wordt zo een kuuroord voor heel Antwerpen-Noord, met licht, lucht en ruimte, voor buurt én stad.

minder »