• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Abdijstraat & winkelplein

Heraanleg van een winkelstraat en omgeving. De intensief gebruikte straat was aan vernieuwing toe om de concurrentie met de omliggende grootdistributie aan te kunnen.

Context. In en rond de Abdijstraat bevindt zich heel wat detailhandel. De straat haalt haar kracht voor een groot deel uit het voortdurend inspelen op de steeds veranderende commerciële activiteit doorheen het jaar.

Concept en ontwerp. Het volledige plan werd opgebouwd rond die kenmerkende kleinschalige flexibiliteit – met zones die toelaten om de straat naar wens in te richten: als terras of als etalagezone, als fietsenstalling of boomvak, als zone voor laden en lossen – of parkeren.

De volledige straat kreeg van gevel tot gevel dezelfde blauwe vloer. Daarop kunnen de nodige functies ‘ingeplugd’ worden, passend bij de noden of de activiteit in de belendende panden. Ook alle hinderende objecten zijn verwijderd – verlichting en reclame hangen nu boven de straat. De moderne vormgeving (legverbanden, oppervlaktebewerking en materiaalgebruik) zorgt voor een eigentijds straatbeeld – en nestelt de Abdijstraat zo weer in het collectieve beeld van de stadsbewoner.

Omgeving. De Abdijstraat gaat naadloos over in het winkelplein op de Sint-Bernardsesteenweg. Het straatmeubilair op het plein is uniform met dat van de straat, bus- en tramperrons zijn uitgevoerd in hetzelfde materiaal als de pleinverharding. Een grote metalen luifel (ontwerp van B-architecten i.s.m. Laurent Ney) rust er op een nieuwe sokkel van grootformaat tegels. Deze luifel vormt een belangrijk baken langs de steenweg – en onderstreept eveneens de koppeling tussen TIR en Abdijstraat.

Jaar

2003 – 2007 Ontwerpwedstrijd (laureaat), ontwerp en realisatie

Ligging

Abdijstraat - St. Bernardsesteenweg . Antwerpen-Kiel

Opdrachtgever

Stad Antwerpen

Omvang

2,1 ha - 5 800 000 € excl btw

Ontwerpteam

Stramien cvba in TV met B-Architecten, Ingenieurs-bureau France, Bram Breedveld, Ney & Partners