• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Cohousing Vinderhoute

Enkele gezinnen kiezen samen voor een ‘cohousing project’ en bovendien voor het ‘passiefhuis concept’. Een mooi open groen perceel, omgeven door bebouwing, leent zich tot het bouwen van een 17-tal woningen en een gemeenschapshuis, met daar tussenin private en gemeenschappelijke tuinen en veel avontuurlijke speelplekken. Het project bevindt zich in Vinderhoute, vlak bij Gent. Cohousing is een participatieve proces, ook bij de bouw. De bewoners maken deel uit van werkgroepen die de planning, het ontwerp, de uitvoering van het project organiseren. Ze participeren dus actief aan het hele proces en nemen de beslissingen als groep. Eigen inbreng vertaalt zich in de verschillende indelingen van de woningen en de private tuintjes. De ‘buitenzijde’ vormt een gemeenschappelijk geheel. De houtbouw-woningen zijn zeer compact, erg goed geïsoleerd, luchtdicht en optimaal georiënteerd naar het zuiden. Hierdoor is het gelukt om voor 11 woningen het nul-energiecertificaat te behalen, uitgereikt door het passiefhuisplatform. De juiste afstanden tussen de woongroepen leveren een maximale zonnewinst, ook in de tussenseizoenen. Gemeenschappelijke regenwaterrecuperatie, ecologische materialen, een zwemvijver en wadi’s maken het duurzame plaatje compleet. Centraal ligt het wijkplein en het gemeenschapshuis, het kloppende hart van de cohousers. Hier is de plaats om samen te eten, te feesten, te spelen, te wassen…

De fietsbergingen zijn per blok voorzien en ingepland in de nabijheid van de woningen. De auto’s staan samen op een parking, zo ver mogelijk van de woningen en zo dicht mogelijk bij de straat.

Met veel enthousiasme van opdrachtgevers en architecten groeide hier een mooi project waar het goed (samen)wonen is en een ‘vakantiegevoel’ heerst.

Jaar

2008 - 2012 . Ontwerp en realisatie

Ligging

Bergstraat – Kasteellaan, Lovendegem-Vinderhoute

Opdrachtgever

Woongroep Vinderhoute

Omvang

1,2 ha met 17 woningen en gemeenschapsgebouw - 4.400.000 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba i.s.m. denc! studio (technieken)

,