• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Campus Vesta

De brandweer- en ambulanciersopleiding zijn sinds jaren gevestigd in ‘het Engels kamp’, een oud militair domein in Emblem (Ranst). De Provincie Antwerpen, eigenaar van het terrein, gaf Stramien de opdracht om de mogelijkheden voor uitbreiding van functies te onderzoeken en in te passen in een masterplan voor de hele site.

Na een ontwerpwedstrijd kreeg Stramien ook de opdracht toegewezen voor het ontwerp van een nieuw opleidingsgebouw.

Ook de politieschool verhuist naar dit domein. Al deze opleidingen samen dragen in belangrijke mate bij tot de veiligheid van de bevolking, vandaar ook de hoge eisen die aan het gebouw gesteld worden, ook op vlak van architectuur en duurzaamheid.

Vesta omvat een markant kopgebouw met een sterke uitstraling, logisch ingeplant in het militaire patroon van het hele domein. De gevelbekleding is voorzien in Cortenstaal. Dit robuuste materiaal geeft kleur en structuur, passend bij het gegeven van een militair domein.

Sportaccommodatie, een schietstand, praktijk- en leslokalen zijn allemaal voorzien en beschikbaar voor de verschillende gebruikers van het terrein. Ook dit aspect van bundeling en medegebruik maakt deel uit van het idee rond ‘duurzaam bouwen’ dat de Provincie wil benadrukken. Verder behaalt dit gebouw een E-peil 50 dank zij goede isolatie en luchtdichtheid. Daarnaast worden ook technieken als warmtepomp en zonnebuizen toegepast.

Jaar

2008 – 2011 Ontwerpwedstrijd (laureaat), ontwerp en realisatie

Ligging

Voormalig militair domein Emblem - Oostmallesteenweg . Ranst

Opdrachtgever

Provincie Antwerpen

Omvang

/

Ontwerpteam

TV Stramien - IRS

,