• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Grote Markt

In 2006 startte de stad Turnhout een (anonieme) ontwerpwedstrijd op voor de heraanleg van de Grote Markt. Uit 30 inzendingen selecteerde de jury 3 laureaten. Op basis van geanimeerde stads-debatten is de projectdefinitie nadien verfijnd.

Uiteindelijk is Stramien cvba (samen met Landlab) in 2009 na de tweede wedstrijdfase als laureaat gekozen. De uitvoering start in het voorjaar van 2011 en loopt tot begin 2012, het jaar waarin Turnhout ‘Cultuurstad van Vlaanderen’ is.

Het centrale plein wordt parkeervrij. Dat is nodig om de Markt opnieuw tot centrum van de stad te maken: het grootste terras van de Kempen, het Salon van de stad. Het ontwerp voorziet een grote attractieve open ruimte voor het leven van alledag, ook geschikt voor tal van evenementen zoals de markt, de kermis of tal van culturele initiatieven. Een centrale fontein en ruime zitranden zorgen voor de verlevendiging van het plein.

De intieme stadstuin rond de kerk, met doorloop-paadjes en veel zitgelegenheid, vormt een welkom rustpunt in de levendige stad. Het smeedijzeren hekwerk dat in de loop van het ontwerpproces als monument beschermd werd, is geïntegreerd in de rand van de tuin.

De functionele rand voorziet ruimte voor de actieve handels- en horecazone, met veel extra ruimte voor terrassen, naast een ruime loopzone, bushalten en fietsenstallingen. Een luifel die alle specifieke stads-meubilair mooi integreert fungeert als blikvanger.

De groene Kempen, grafiek van speelkaarten én Turnhout als historische stad en lichtstad vormen bronnen van inspiratie om een specifieke beeldtaal te ontwikkelen voor verlichting en materialen.

Jaar

2006 - 2012 . Ontwerpwedstrijd (laureaat), ontwerp en realisatie

Ligging

Grote Markt . Turnhout

Opdrachtgever

Stad Turnhout

Omvang

1,7 ha

Ontwerpteam

Stramien cvba in TV met Landlab, ARA i.s.m. Studio Antico, Ney & Partners