• projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Cohousing Wijgmaal

EEN COHOUSINGPROJECT VOOR 33 GEZINNEN TE WIJGMAAL

Wijgmaal ligt op een boogscheut van Leuven. Velen kennen het waardevolle patrimonium van de voormalige stijfselfabriek Remy langs de Vaart. Het dorp kende tijdens de 19e eeuw een betekenisvolle bevolkingsgroei en evolutie van landbouw- naar arbeidersgemeente. De kern van Wijgmaal bestaat ten gevolge daarvan uit een aantal ruime bouwblokken met uitdijende lintbebouwing naar de naburige dorpen. Toch blijft de omliggende open ruimte van de Dijlevallei overal voelbaar.

Het te ontwikkelen perceel is een ideale plek voor een cohousingproject: vlakbij een station en verschillende recreatieve en functionele fietsroutes, het betreft een inbreidingsproject nabij de dorpskern waardoor er geen nieuwe kavels worden aangesneden en er zijn mogelijkheden om relaties aan te gaan met de omgeving. De aanwezigheid van volwassen, waardevolle bomen op de site biedt kansen om de buitenruimte van het project meteen de nodige verblijfskwaliteit mee te geven en de nieuwe woningen te verankeren in hun landelijke context.

Wijg&Co wenst hier een mix van ééngezinswoningen, appartementen en studio’s te realiseren voor 33 gezinnen, alsook een gemeenschappelijk paviljoen. Het masterplan zoekt de optimale balans tussen het programma en een kwalitatieve open ruimte binnen de grillige eigendomsgrens, zonder daarbij de woonkwaliteit van de buren te hypothekeren.

Door de woningen te groeperen en zoveel mogelijk naar de perceelsgrenzen te schuiven, ontstaan voldoende grote private tuinen met optimale bezonning, maar ook een kwalitatieve, aaneengesloten, gemeenschappelijke buitenruimte. Dankzij clustering van de woningen in korte linten, blijft een zekere luchtigheid in het binnengebied behouden en zijn doorzichten naar de omgeving mogelijk. De woningclusters hebben – naar analogie met de omgeving – 2 bouwlagen met zadeldak.

Het gemeenschapshuis is opgevat als een alzijdig paviljoen. Het is centraal gelegen in de tuin en zichtbaar van op de straat. Het maakt de koppeling tussen toekomen en vertoeven en tussen het buiten- en het binnengebied. Het paviljoen beschikt op het gelijkvloers over gemeenschappelijke ruimten als atelier, cowork, wasplaats, living, keuken en eetruimte. Op de eerste verdieping bevinden zich enkele logeerkamers en 3 van de individuele woonunits.

Jaar

ontwerpwedstrijd 2016 – realisatie 2018-2019

Ligging

Baron Descampslaan 44, 3018 Leuven

Opdrachtgever

BM Wijg&Co

Omvang

5.943.437,50€, excl.btw

Ontwerpteam

Xavier Avontroodt, Heidi Veeckmans, Kristin Müller