• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

De Luchtballon

Een uitbreiding van een bestaande infrastructuur. Bij de kleuterschool wordt nu ook een basisschool gebouwd – met nieuwe volumes en creatie van extra ruimte.   

Context. De school is gelegen in een groene, residentiële wijk. Het bestaande volume wordt  behouden en opgenomen in het nieuw gebouwde geheel – met blijvende aandacht voor de omringende natuur.

Ontwerp. Nieuwe en oude schoolvolumes worden gebundeld en geïntegreerd. Dank zij de inplanting van twee nieuwe klassenvleugels ontstaat bovendien een centrale speelplaats die het hart vormt van de nieuwe wijkschool. Alle klaslokalen zitten hier samen onder één dak. Gangen en circulatieruimten zijn naar buiten verplaatst – waardoor er meer oppervlakte vrijkomt voor de leslokalen zelf. Die zijn onderling schakelbaar en allemaal gericht naar de centrale speelplaats.

Natuur. Extra aandacht gaat uit naar de relatie met de omringende natuur. Grote raampartijen zorgen voor daglicht terwijl overstekende dakluifels voor extra zonwering zorgen – en beschutting bij de circulatie. De nieuwe speelplaats krijgt het karakter van een intieme plek die harmonisch doorloopt in de groene omgeving.

De inkom. De nieuwe centrale inkom heeft de vorm van een grote overdekte ruimte – die op tal van manieren in te schakelen is in de schoolwerking: informele ontmoeting, lesgeven, feesten, turnen, overdekt spelen … Maar de inkom geeft de school ook een duidelijk en herkenbaar gezicht naar de buurt – hij staat symbool voor de uitnodigende en open sfeer die kenmerkend is voor deze wijkschool. De Luchtballon is een gebouw met een zacht en open karakter – op maat van het kind.

Jaar

2010 – 2014 Ontwerpwedstrijd (laureaat), ontwerp en realisatie

Ligging

Canadezenlaan . Heide-Kalmthout

Opdrachtgever

GO! – gemeenschapsonderwijs

Omvang

550 m² - 700.000 € excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba i.s.m. Stabicom