• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

De (nieuwe) Nomaad

Aan de Schijnpoortweg verrijst een nieuw multifunctioneel centrum voor sociale activering van De Nomaad, een deelwerking van Free Clinic vzw die zich specifiek richt op sociale activering van problematische druggebruikers. Het centrum, een open huis voor de meest kwetsbare stadsbewoners, biedt ruimte voor sociale activiteiten zoals workshops, vrije ontmoetingsmomenten, wekelijkse activiteiten binnen de creatieve, culturele, sportieve en culinaire sfeer. Op de verdieping kunnen de mensen gebruik maken van sanitair en een was- en droogruimte. Ook is er hier een werkplek voor de medewerkers.

Het gebouw is ingeplant op de hoek van het nieuwe Park Spoor Oost ter hoogte van het bestaande gebouw van Free Clinic. De nieuwbouw is van hieruit toegankelijk en voorziet een intern plein voor de gebruikers. Naar het park toe is het gebouw opengewerkt, de zijgevel is volledig gesloten zodat er eventueel een ander gebouw tegenaan kan komen.

De stad Antwerpen stelde een stuk grond ter beschikking aan Free Clinic voor de oprichting van een tijdelijk gebouw voor een duurtijd van 9 jaar. Daarom is er van bij aanvang van het project uitgegaan van een zeer eenvoudig plan en een gebouw dat gemakkelijk gemonteerd en ook gedemonteerd kan worden met zoveel mogelijk recuperatie van materiaal. Het  is een multifunctionele nieuwbouw bestaande uit een eenvoudige metalen constructie en industriële sandwichpanelen met een koperbruine afwerking. Hierdoor is het gebouw vriendelijk van uitzicht en past het bij het aangrenzende gebouw in Cortenstaal. Tenslotte is er geopteerd voor een houten gevelbekleding langs de zijde van het park.

Free Clinic heeft al financiële steun gekregen van de vernoemde bouwteam-partners, maar zocht via een crowdfundingsactie de laatste centen om deze houten beplanking te kunnen realiseren. Als symbolische bedanking, worden de namen van alle sponsors in de houten buitenafwerking gegraveerd.

Dankzij een goede samenwerking met alle partijen, hebben we het gebouw kunnen realiseren volgens de principes van een bouwteam. Samen met de opdrachtgever en de twee aannemers – Mathieu Gijbels voor de ruwbouw en Durabrik voor de technieken – zijn we erin geslaagd het hele project snel en efficiënt te realiseren.

Jaar

2015-2017 ontwerp en realisatie

Ligging

Schijnpoortweg 14, Antwerpen

Opdrachtgever

Free Clinic vzw

Omvang

300 m2, 270.000,00 excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba i.s.m. Mathieu Gijbels

, , ,