• projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Durletpaviljoen Massembre

Toonbeeld van energie (of co2-) neutrale renovatie

 

Masterplan met lange termijn visie

Reeds in 2001 tekent STRAMIEN in opdracht van CM (Christelijke Mutualiteiten) een masterplan uit voor het vakantiedomein “Massembre”, een groene oase van 1540 ha. net voorbij Dinant nabij de Franse grens. Inmiddels werden er 3 paviljoenen integraal gerenoveerd ( 2001-2007) en werd in 2009 een nieuw restaurantgebouw opgetrokken (400 plaatsen). (foto restaurantgebouw 2009)

Keuze voor comfort

Bij elke ingreep of renovatie van de gebouwen, worden de verblijfskwaliteiten van het Domein in sterke mate aangescherpt en aangepast aan de evoluties van toekomstgericht en duurzaam toerisme. Gevels en daken werden intensief gerenoveerd en geïsoleerd. Voor het interieur werd gekozen voor robuuste en natuurlijke materialen die zorgen voor een warme en hedendaagse sfeer in heel het paviljoen.

Centraal in het gebouw werd de zuidgevel helemaal opengebroken als een grote ‘vitrine’ op het landschap. De polyvalente ruimte die hier werd ingericht biedt plaats aan 120 personen en kan dienst doen als een aangename ruimte voor vergaderingen, schoolactiviteiten , feesten of als speelruimte voor de kinderen die overnachten in het Domein.

Hernieuwbare energie

Niet alleen de keuze voor renovatie is een duurzaam initiatief, ook het toegepaste concept voor de energievoorziening van het paviljoen is een toonbeeld van doorgedreven duurzaamheid. Een bewijs van de overtuiging dat milieubewust bouwen inmiddels geen optie meer is, maar een noodzaak.

Via een BEO-veld met 14 boringen tot ca. 100m diepte wordt een warmtepomp aangedreven die zorgt voor de productie van warm water voor de verwarming van de kamers. Deze geothermische installatie wordt nog extra uitgebreid met een zonnecollector van 60 m² op het zuidgerichte dak van het paviljoen. Deze voedt een zonneboiler van 2.500 liter, die de spaardouches in de kamers voorziet van warm water. De andere helft van het dak wordt ingenomen door een PV-installatie met vermogen van 13 KWp. Deze levert voldoende elektrisch vermogen om de warmtepomp aan te drijven.

Op deze manier wordt het paviljoen volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen en kan het volledig autonoom functioneren op hernieuwbare energie.

Bijkomend wordt ook het regenwater opgevangen en integraal gebruikt voor de toiletten. En de ventilatie is zodanig opgevat dat de warmte van douches en toiletten gerecupereerd wordt voor de verwarming van de gangen. Door de goede isolatie van gevels, ramen en daken heeft het paviljoen weinig energie nodig en wordt zowel de afkoeling in de winter als de oververhitting in de zomer tot een minimum beperkt.

In Massembre gaat niets verloren…

Jaar

2017-2019

Ligging

domaine de Massembre – Heer (B)

Opdrachtgever

Massembre asbl

Omvang

renovatie paviljoen met 18 vakantiekamers (78 bedden) , 1.000 m² - 2.600.000 euro excl. BTW

Ontwerpteam

Stramien cvba i.s.m. Boydens studiebureau