• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Falcon woonproject

Renovatie historisch stadspand tot hedendaags woonproject

Respect voor structuur en architectuur

Dit oude stadspand werd in 1893 opgetrokken als magazijn en winkel voor koffiehandel Coosemans. Na een hevige brand in de aanpalende koffiebranderij kwam het pand leeg te staan in de jaren ’80 en trad het verval op. De historische voorgevel en de typische houten draagstructuur van de verdiepingsvloeren werden getekend door zware schade.

In 2013 werd het pand aangekocht door een woongroep met drie gezinnen. Het pand werd niet alleen zwaar gerenoveerd, maar ook getransformeerd tot een collectief woonproject met drie hedendaagse stadsloften. Elk gezin neemt één verdieping voor zich en bouwt deze om tot een ruim en hedendaags appartement. Waar mogelijk wordt de oude houtstructuur geïntegreerd in het interieur. De centrale patio blijft behouden en zorgt voor extra daglicht en doorzicht in elke woning.

Combinatie van oud en nieuw

De historische voorgevel wordt integraal gerenoveerd en hersteld. De dubbele kroonlijst wordt volgens origineel model gereconstrueerd. In de blinde attiek op de derde verdieping worden- met respect voor de gevelritmering en detaillering- vier nieuwe raamopeningen geïntegreerd. Tenslotte wordt op de bovenverdieping een extra duplexruimte toegevoegd als teruggetrokken dakvolume. De buitengevels van dit dakvolume worden bekleed met geoxideerd koper en sluiten aan bij de historische gevel in lichte natuursteen. Oud en nieuw vormen een boeiend samenspel.

Terrassen met uitzicht

Aan de achtergevel worden de restanten van de afgebrande koffiebranderij vervangen door een nieuwe terrasgevel. Deze zorgt voor een ruime buitenruimte op elke verdieping en biedt uitzicht op het binnengebied “Falconhoven” dat momenteel in volle ontwikkeling is.

Delen is hebben

Op de benedenverdieping wordt de originele winkelruimte aan de straatzijde terug hersteld. De achterzijde van het pand wordt ingericht als gedeelde woonruimte voor de drie gezinnen. Hier is plaats voor een collectieve wasruimte, extra berging, thuiskantoor, ontbijt- en kookplek. Via een grote schuifwand is de collectieve ruimte af te scheiden en eveneens te gebruiken als kleine stadsstudio voor vrienden, bezoekers of familieleden. Een flexibele oplossing die zorgt voor extra ruimte en mogelijkheden in het hart van de stad.

Jaar

Oplevering 2017

Ligging

Falconplein 31 – 2000 Antwerpen

Opdrachtgever

woongroep FLCN31

Omvang

Winkelruimte, 3 stadsloften en gemeenschappelijke ruimte - EUR 950 000, excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba

,