• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Kamp C

‘De Basis’, gelegen op het voormalig militair domein Kamp C, groepeert een aantal initiatieven van de Provincie Antwerpen voor duurzaam bouwen en duurzaam ondernemen. Het project bestaat uit drie gelijkaardige gebouwen die onderling via passerelles met mekaar in verbinding staan.
Deze opsplitsing laat toe om elk volume een noord-zuid oriëntatie te geven. Tegelijk ontstaat een moduleerbaar geheel dat bescheiden blijft op het vlak van schaal en impact op de omgeving.Elk gebouw is opgebouwd met een duidelijk grondplan, rechtstreeks vertaald in de architectuur. Aan de noordzijde bevinden zich telkens de hoofdfuncties van het bedrijvencentrum zoals vergaderzalen, kantoren, refter en auditorium. De circulatie aan de zuidzijde doet dienst als thermische bufferruimte in het klimaatconcept van het project.
Het gevelconcept drukt de uitgangspunten in elk van de drie gebouwen op een andere wijze uit. Het eerste gebouw is aan de zuidzijde volledig uitgewerkt met fotovoltaïsche panelen die een deel van de stroombehoeften in het centrum voorzien. In het tweede gebouw is de zuidgevel afgewerkt met een zonnewering in houten lamellen en het derde is opgevat met een dubbele ‘passieve’ gevel.
Eenvoudige technische installaties zorgen aanvullend voor een goed en energiezuinig binnenklimaat, met toepassing van onder andere warmtepompen, betonkernaktivering en passieve zonnewinst.
Ook de ruimte rond de gebouwen, met parking, tuin en groen, is mee in het ontwerp betrokken en legt de link tussen de Basis en de groene omgeving.

Jaar

2004 - 2006 fase 1 - 2005 - 2009 fase 2

Ligging

Duurzaam Bedrijvencentrum Kamp C . Westerlo

Opdrachtgever

Provincie Antwerpen

Omvang

fase 1: 700 m² - fase 2: 1.800 m² - 3.800.000 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba - IRS

,