• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Mère-Jeanne

Verbouwing van een schoolgebouw tot een woonproject. De oude klas- en praktijklokalen, de theaterzaal, de turnzaal en de schoolkapel bieden vandaag plaats aan 37 wooneenheden.

Context. De naam Mère-Jeanne zal in het collectieve geheugen van de Antwerpenaren nog lang verbonden blijven met het voormalige instituut in de Tabakvest (later een vestiging van het Sint-Lievenscollege). De reconversie van het schoolgebouw naar woningen maakt het mogelijk dit historisch stedelijk patrimonium te bewaren – en op te laden met een nieuw stukje geschiedenis.

Ontwerp en aanpak. Er werd gekozen voor een grote diversiteit in typologie: grondgebonden woningen, appartementen en lofts (zelfs kapel-lofts). De eigenheid van elke wooneenheid wordt – in de lange gevels – geaccentueerd door de verticale geledingen. De vroegere speelplaats is een gemeenschappelijke binnenplaats geworden, met aansluitend private terrassen of voortuintjes. Hier kunnen de bewoners op adem komen – midden in het bruisende stadscentrum. Onder de binnenplaats ligt een parkeergarage.

Stramien heeft getracht om in zijn ontwerp de sfeer van het oude schoolgebouw te bewaren, maar er toch een duidelijke eigentijdse toets aan te geven. Vandaar de combinatie van de typische oude rode baksteenarchitectuur met nieuwe elementen in koper – zoals de inkompartij, de balkons, de goten en de afvoerbuizen. Zij geven het geheel een hedendaags cachet.

Jaar

2008

Ligging

Tabaksvest, Antwerpen

Opdrachtgever

Vooruitzicht nv

Omvang

37 wooneenheden - 3.500.000 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba

, ,