• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Polyvalente Loods ‘Spoor Noord’

Omvorming van een industrieel gebouw – een voormalige herstelplaats voor locomotieven – tot een open en polyvalente ruimte. De opdracht werd toegewezen na een open architectuurwedstrijd.

Context. Het nieuwe park ‘Spoor Noord’ werd ontworpen door de Italiaanse architecten Secchi & Vigano. De herstelplaats voor locomotieven SPTM (Stelplaats Tractie Machines) is een van de restanten van het voormalige NMBS terrein waarvoor nog een bestemming moest gevonden worden.

Ontwerp. Het ontwerp van Stramien kiest resoluut voor het behoud van de bestaande negentiende-eeuwse loods – de prachtige gietijzeren structuur werd volledig hersteld.

De muren aan beide kopzijden worden helemaal opengebroken, waardoor de grote overdekte binnenruimte direct verbonden wordt met het omliggende park. Ook aan de twee zijgevels zijn in de baksteenwanden kleine perforaties gemaakt, wat het contact met het park nog meer versterkt en de flexibiliteit in gebruik ten goede komt. De structurele ingrepen hebben telkens een eenvoud die bewust niet wil opvallen.

Een nieuw (en hedendaags) element zijn de 10 mobiele units. Deze op rails geplaatste metalen wagentjes zorgen voor een flexibel systeem om de ruimte af te sluiten of in verschillende zones op te delen. De mobiele units verwijzen spontaan naar het spoorverleden van de loods en zijn omgeving.

Flexibel. Het open en flexibel concept van deze polyvalente ruimte zorgde voor een zeer divers gebruik in de loop der jaren: van slachtvloer voor het jaarlijks offerfeest tot bruisende bar tijdens de warme zomermaanden. Hier, op dit overdekte maar met daglicht overgoten plein, vinden de meest verscheiden activiteiten een fantastisch onderdak …

Jaar

2006 - 2007 . Ontwerp en realisatie

Ligging

park Spoornoord . Antwerpen

Opdrachtgever

stad Antwerpen

Omvang

3.500 m² - 1.800.000 euro excl btw

Ontwerpteam

Stramien cvba