• projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Stationsomgeving Haacht

Masterplan en ontwerp publieke ruimte stationsomgeving Haacht

De zeer drukke spoorlijn Mechelen-Leuven veroorzaakt lange filevorming op de N21 ter hoogte van Haacht station. De gemeente en provincie zoeken reeds lang naar een oplossing en denken aan een brug over de sporen voor een vlotte doorstroming en een meer leefbare en attractieve stationsomgeving. Het ontwerp van Stramien, opgemaakt in het kader van de Open Oproep, vertrekt van de lineariteit de spoorlijn; nieuwe gebouwen lopen als een lint parallel aan de sporen en krijgen accenten aan de steenweg.  De gebouwen definiëren op hun beurt de langwerpige publieke ruimte naast het spoor.

Op dit moment wordt de eerste werken voorbereid om het station -dat buiten het centrum ligt- uit te bouwen tot een performante regionale mobiliteitshub. De stationsomgeving krijgt een nieuw stationsplein met een zoenzone, een overdekte fietsenstalling, een aantakking op de aanwezige recreatieve fietsroute en in een latere fase ook een uitgebreide groene autoparking.

De fiets vormt het uitgelezen voortransport, daarom werd extra ingezet op verhoging van het fietscomfort. Een multifunctionele luifel in het verlengde van café Den Ast, het zogenaamde ‘reizigersperron’ werd ontworpen voor 250 fietsen maar kan door de extra hoogte ook ondersteunende functies herbergen zoals een fietspunt, krantenkiosk… De luifel vormt een ensemble met het opgefriste stationscafé Den Ast in eigendom van de brouwerij van Haacht.

De nieuwe publieke ruimte zet in op gebruikscomfort maar houdt vast aan de typische, robuuste materialen die verwijzen naar de oude stationsomgeving. Door hergebruik van de aanwezige kassei wordt circulair omgegaan met een tijdloos en eindeloos herbruikbaar materiaal. De zones die meer comfort vereisen worden aangelegd in gezaagde kassei of beton. De bloemrijke groenaanleg rond het station oogt aantrekkelijk en gaat over in een meer natuurlijke beplanting die aansluit op de achterliggende natuur van de Leibeekvallei naast de geplande parking.

Jaar

2009 - 2012: Open Oproep (laureaat), opmaak masterplan, 2017 - Inrichting publieke ruimte

Ligging

Station Haacht

Opdrachtgever

Provincie Vlaams-Brabant en Gemeente Haacht i.s.m. Infrabel, NMBS, De Lijn, Brouwerij Haacht

Omvang

Stationsomgeving: 1,8 ha waarvan Fase 1: 1.900m² Depot De Lijn: 1,5 ha - Fase 1: 330.000 euro en luifel 250.000 euro

Ontwerpteam

Stramien cvba i.s.m. ARA, Evert De Baere, Ann Meirlaen en Lisa Buldeo Rai