• projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Rijkswachtkazerne Antwerpen

De ‘Rijkswachtkazerne’ is een begrip in de Antwerpse Sint-Andrieswijk. In regelmatig en intens overleg met de Stadsdiensten en de bouwheer zocht Stramien naar de best mogelijke oplossing: een ontwerp en uitvoering op maat van Sint-Andries, een nieuwe schakel met sterke uitstraling in de herwaardering van deze boeiende stadswijk.

De kazerne zelf huisvest appartementen en grondgebonden woningen, maar ook handelsruimten op het gelijkvloerse verdieping. De vormgeving van de nieuwbouw vormt één geheel met de 19de-eeuwse architectuur van de rijkswachtkazerne, zonder deze te imiteren. Onder de binnenkoer bedient de ondergrondse parking de gebruikers van zowel de nieuwbouw als de nieuwe bestemmingen in de kazerne. De gevels, die erfgoed zijn, werden gereinigd en het buitenschrijnwerk volgens oorspronkelijke profilering en kleur vervangen.

De twee nieuwbouwen vormen een passend contrast met de monumentale bestaande gevels. Een witte gevelsteen in wildverband verzorgt een massief karakter. Uitstekende raamkaders in aluminium verzorgen een subtiele link naar de naastliggende bouwdelen waar de omkadering in natuursteen een opvallend element is.

Jaar

2009 - 2011 ontwerp, 2014 – 2018 uitvoering

Ligging

Korte Vlierstraat-Kloosterstraat, Antwerpen

Opdrachtgever

Fides Invest bvba

Omvang

8.500.000,00 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba: Peter Leroy (projectverantwoordelijke), David Peeters, Senne Meesters

,