• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

SD Worx

Nieuwe kantoren van SD Worx in het Ilgat Business Park te Hasselt. Stramien en Cenergie ontwierpen en bouwden samen – in bouwteam met Kumpen nv. Net als bij voorgaande projecten in Kortrijk en Antwerpen koos SD Worx voor een duurzame aanpak – gepaard aan hedendaags gebruikscomfort en architecturale kwaliteit. Dit uitgangspunt wordt hier vertaald in vijf duidelijke concepten.

Een compact gebouw. De compacte vorm van het gebouw beperkt het verlies van energie tot een minimum. Een centrale kern bevat – op elke verdieping – de gemeenschappelijke functies. De kantoorplekken liggen aan de buitengevels – om van daglicht en uitzicht te genieten.

Een flexibel gebouw. De centrale kern zorgt voor een modulair en flexibel gebouw met een ‘open plan’. Wijzigingen en aanpassingen zijn eenvoudig door te voeren en latere generaties beschikken over een gebouw dat dank zij de draagstructuur heel wat mogelijkheden tot hergebruik biedt.

Verstandige gevels. De ligging van het gebouw is het belangrijkste uitgangspunt bij het ontwerpen van de vier gevels. Naarmate de oriëntatie wijzigt, wijzigt de ‘perforatiegraad’ van de buitengevels mee. Het gevelontwerp baseert zich daarbij op een ‘optimum’ dat – per windrichting – een maximum aan daglicht combineert met een minimum aan opwarming. Variabele zonwering en glasoppervlak leiden tot een gemoduleerd gevelpatroon dat bouweconomie en architecturale variatie verzoent.

Een energiezuinig gebouw. Doorgedreven isolatie en een luchtdicht gebouw beperken de warmteverliezen tot een absoluut minimum. De geautomatiseerde nachtventilatie zorgt voor een natuurlijke koeling van het betonnen gebouw – via openklappende ramen.

Een leesbaar gebouw. De vormgeving van het gebouw maakt de verschillende functies duidelijk zichtbaar. In de ‘glazen’ sokkel bevinden zich de onthaalzone, de vergaderzalen, de refter en het  opleidingslokaal. Over en rond deze sokkel zien we een kantoorblok van drie verdiepingen – het verkrijgt zijn karakter door het ritme van de gevelmodules en de ramen.

Stramien zorgde eveneens voor het ontwerp van het parkeerterrein en de omliggende tuin. Kunstenaar Maarten Vanden Eynde ging daarbij op zoek naar de oorsprong en het wezen van de gebruikte bouwsystemen en materialen – en verwerkte die in zijn  ontwerp. Een geïntegreerde aanpak zorgt aldus voor een boeiend samenspel tussen gebouw, omgeving en groen.

Jaar

2009 - 2011 . Ontwerp en realisatie

Ligging

Ilgatlaan . Hasselt

Opdrachtgever

SD Worx

Omvang

2.800 m² - 7.200.000 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba in bouwteam met Cenergie cvba, Kumpen nv

, ,