• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Sint-Jozef college Turnhout

EEN KLEUTERSCHOOL MET EEN HART … IN HET HARTJE VAN TURNHOUT

Ambitie: een kwalitatieve en duurzame leeromgeving

We ontwerpen een groene school met een rustig hart in het midden van de stad. Het wordt een plek waar kinderen zich spelenderwijs kunnen ontwikkelen. Het wordt een overzichtelijk en uitnodigend gebouw voor de kinderen, leerkrachten, ouders en bezoekers. Een beheerbaar en beheersbaar gebouw met respect voor het waardevol erfgoed, energievriendelijk en met hedendaags comfort en duurzame materialen.

ORGANISATIE PROGRAMMA

De inkomzone van de school is voorzien in een overdekte buitenruimte. Deze ruimte dient als verzamelplaats, refter en nabewaking ze is gekoppeld aan de grote speelplaats met rond om rond een luifel. De turnzaal is ontworpen in de tuin als verlengde van de rondlopende luifel. Deze ruimte geniet van een hoge structuur met veel lichtinval langs de speelplaats. In de zolder van de bestaande kapel huisvest alle “aangename extra’s” zoals speelruimte, puzzel-o-theek-theaterklasje,..

MOBILITEIT, ONTSLUITING EN VISIBILITEIT/VEILIGHEID

Het verbeteren van de veilige toegang voor kinderen, ouders en personeel d.m.v. een spatieuze overdekte buitenpatio was van groot belang. De duidelijke signalisatie en visualisatie aan de straatgevel maakt het gebouw toegankelijker en past het rijgedrag aan.

SCHAKELINGEN VAN RUIMTES EN PROGRAMMA

We trachten meer te realiseren met minder. We openen de klassen onderling d.m.v. doorzichten. In het plan organiseren we functionele scheidingen met de gevraagde voorziening per klas maar ook voor een gezamenlijk gebruik. Verder onderzoeken we de klasvorm en de ergonomie, de klaslokalen linken we aan de gemeenschappelijke gang en overdekte luifel die ook dient als buitenklas/overdekte speelplaats.

KLASRUIMTE: AANDACHT VOOR DAGLICHT

De klaslokalen zijn zeer open en licht ontworpen met een functionele tussenwand, ook de hoge plafonds zorgen voor extra licht en flexibiliteit naar invulling van de klassen. Gesloten functionele elementen worden uit de klas gehaald en verzameld in een functionele wand.

MATERIALITEIT, KLEURGEBRUIK EN TEXTUREN: OP MAAT VAN HET KIND

Voor de materialisatie werken we met het systeem ‘ruwbouw is afbouw’. Voor bepaalde elementen gaan we opzoek naar recuperatie materialen en trachten we een warm gevarieerd geheel te ontwerpen aangepast aan het kind.

DE BUITENRUIMTE: EEN EXTRA TROEF VOOR SJT

De buitenruimte wordt ontworpen met een gebalanceerde afwisseling tussen (zachte) verharding en groene ruimte, geprogrammeerde eilanden en rond om rond de luifel als sculpturale overdekte speelplaats.

DUURZAAMHEID & LAAG ENERGETISCH ONTWERP

Wij streven naar een duurzaam verhaal op alle niveaus van het ontwerp, een laag energetisch ontwerp door maximaal in te zetten op de oriëntatie van de ruimtes, behoud en recuperatie van bestaande en het voorzien van geen High Tech maar eenvoudige installaties.

Jaar

ontwerpwedstrijd voorjaar 2018 - niet weerhouden

Ligging

Beekstraat/Kwakkelstraat, Turnhout

Opdrachtgever

SJC Turnhout

Omvang

3.200.000€ excl BTW

Ontwerpteam

Stramien cvba en Poot architectuur