• projectimage
  • projectimage

Tuinenstad Genk

Vergroening omgeving stadhuis inclusief een visie voor het vergroenen van het centrum van Genk

Tot vandaag is er veel waardering voor de mooie tuinwijken van Genk zoals oa. Zwartberg, Waterschei en Winterslag. Over afzienbare tijd, in 2030, vieren deze buurten hun honderdjarig bestaan, maar dankzij hun sterke woonkwaliteit zijn ze nog steeds aangename woonbuurten. Voor het masterplan haalden wij onze bouwstenen in deze karaktervolle tuinwijken. Dit met een voorstel om op zoek te gaan naar mogelijkheden om nieuwe publieke en private ‘tuinen’ te integreren in het Genkse centrumgebied.

Voor de nieuwe Genkse groenstructuur draaien we het tuinwijkprincipe binnenste buiten. Het masterplan wil de aantrekkelijkheid van Genk verhogen met een diversiteit aan tuinen in haar openbare ruimte. Zoals in de tuinwijk de gebouwen midden een groen kader staan willen we voor de Genkse binnenstad nieuwe publieke én private tuinen tussen, tegen en zelfs op de bestaande en nieuwe gebouwen realiseren.

De tuinenstad vormt de basis voor een sterke stadscultuur waarin mensen van uiteenlopende nationaliteiten elkaar in een aangenaam kader ontmoeten. De tuinen zijn een staalkaart van de Genkse diversiteit. Het mozaïek aan pleintjes, caféterrassen en patio’s in en rond de tuinen biedt plaats aan volkstuinen of urban farming, ontspannen, ontmoeten, sporten en allerlei culturele activiteiten waaronder kunstprojecten, marktjes voor streekproducten, optredens… De tuinen kunnen daarvoor verschillende gedaantes en groottes hebben.

De foyertuin, de tuin van het stadshuis, wordt binnen de idee van de tuinenstad de eerste concrete realisatie; een kernkristal van waaruit de tuinenstad zich verder ontwikkelt en de overige ruimtes worden ingericht. De stadhuistuin is dus meer dan een mooie ruimte, maar het eerste belangrijke uithangbord van Genk als toekomstige tuinenstad.  We kiezen voor de tuin niet voor de letterlijke vertaling van natuur in de stad maar wel haar afgeleide en gecontroleerde vorm; ‘de herbergzame tuin’. Een gezonde biodiversiteit voor plant en dier staat voorop en die wordt gerealiseerd door de aanleg van bloemrijke borders met kruidenmengsels aangepast aan schaduw en bezonning. De foyertuin biedt het hele jaar rond een bloemlezing aan activiteiten en tijdgebonden verwondering.

Jaar

14 juli 2018

Ligging

Genk-centrum

Opdrachtgever

Stad Genk

Omvang

4.000 m² (binnentuin) - 50.000,00 EUR ( incl. btw)

Ontwerpteam

Evert De Baere, Ann Meirlaen, Timothy Vanagt, Michelle Janssen