• projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Woonproject Centrumpark Willebroek

WONEN AAN HET PARK – EEN KERNVERSTERKENDE MEERWAARDE IN HET CENTRUM

AMBITIE

We kiezen resoluut voor een project met een duidelijke en eigen uitstraling, op maat van het centrum van Willebroek. Een maximaal contact en dialoog met het Centrumpark maar ook met de omliggende bebouwing, deze zorgen voor een goede integratie die tegelijk een bijdrage levert aan de omgeving van het nieuwe park.

MASTERPLAN

Het Centrumpark dat momenteel in aanleg is, ligt op een strategisch kruispunt aan de Schoolweg en vormt een belangrijke stapsteen in dit weefsel van groene verbindingen in Willebroek. Wij voorzien een nieuw ontwerp aan de Noordzijde van het park, deze laad het park op en bouwt het bestaande hoekgebouw af tot een volwaardig bouwvolume aan de rand van het park.

RUP CENTRUM

Gevarieerd wonen: We ontwerpen een bouwblok met een zeer gevarieerd woonaanbod van kleinere units (met 1 of 2 slaapkamers) tot grotere appartementen (met 3 slaapkamers) op het gelijkvloers en onder het dak. Dit zorgt voor een boeiende mix van woningen voor zowel jongeren, alleenstaanden, gezinnen en senioren. Elke woonunit beschikt over een eigen ruime buitenruimte met maximaal zicht en contact met de groene omgeving en het park.

Harmonie: Het project wordt opgevat als een compact en aaneengesloten bouwblok. Hierbij wordt aangesloten op de aanwezige wachtgevels aan de zijde van de Schoolweg en Stationsstraat. Naar analogie met het karakter van de omliggende bebouwing wordt geopteerd voor het gebruik van baksteen en hellende daken. Wij ontwerpen een gevarieerd gabarit dat enerzijds aansluit bij de traditie en de kleinschalige woningen in de directe omgeving en anderzijds een eigen identiteit draagt.

Fietsen en parkeren: Het parkeren wordt volledig ondergronds voorzien. De inrit naar de garage is gelegen aan de Stationsstraat, hetgeen best aansluit bij de lokale wijkcirculatie. Voor fietsers is een collectieve berging voorzien aan de inkomzone naast de inrit.

KWALITEIT EN RELATIE MET DE OMGEVING

Wonen aan het park: Elke woning heeft een terras, maximaal gericht op het Centrumpark en op de groene tuin rondom de bibliotheek. Elke terras is opgevat als een ‘buitenkamer’ die met glaspanelen kan afgesloten worden. Aan de parkzijde is er tevens de mogelijkheid om een extra toegang te maken naar de centrale groene patio. Kinderen kunnen zo rechtstreeks en veilig het park in en uit. Patio en park worden een verlengde van mekaar.

Wonen rond een patio: Elke woning is gelegen aan de centrale patio. Die zorgt niet alleen voor schitterend daglicht in het hart van het woonblok, het is ook de plaats voor een leuke ontmoeting of een korte babbel met de onder- en bovenbuur op weg naar het park. Het park loopt als het ware door tot in de woning….

Wonen met elkaar: Naast de collectieve fietsenberging beneden, voorzien we op elk woonniveau een extra gemeenschappelijke berging. Het delen van ruimte zorgt hier niet alleen voor extra comfort, het bevordert ook het samenleven op een plaats die maximale ruimtelijkheid en compact bouwen met elkaar verzoent.

Jaar

ontwerpwedstrijd voorjaar 2018 – niet weerhouden

Ligging

Centrumpark, Willebroek

Opdrachtgever

gemeente Willebroek

Omvang

17 appartementen en 16 parkeerplaatsen

Ontwerpteam

bouwteam DCA nv en Stramien cvba