• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Woonproject De Wastuin

De voormalige wasserij Goossens is een begrip  in en rond Antwerpen. Sinds enkele jaren staat de site in Oud-Berchem leeg. Gedurende de vele jaren van industriële wasserij (en droogkuis) werd het volledige bouwblok dichtgebouwd.

De industriële activiteiten verdwijnen uit onze stadskernen en laten grote gebouwen of ruimten achter die in aanmerking komen voor herbestemming. Dit leidt tot interessante bouwplaatsen met een complexe evenwichtsoefening tussen behoud, sloop, ontpitten en nieuwbouw. Stramien is sterk in die genuanceerde oefening.  Een gevarieerd woningaanbod, met aandacht voor de industriële configuratie rond groene stadsnatuur ligt aan de basis van het ontwerp voor ‘de Wastuin’. We kiezen hierbij weloverwogen voor een combinatie van sloop waar het nodig is, behoud waar het nog kan en nieuwbouw als toegevoegde waarde. Het industriële karakter van de oude wasserij blijft voelbaar door de restauratie van de bakstenen schouw en de herbestemming van enkele magazijnen, terwijl nieuwe woonvolumes aan de straatzijde zich inschrijven in de typische architectuur van deze wijk; een integratie op twee gevellijnen.

Het project kiest bewust voor een zeer divers aanbod aan woonvormen. Compacte duplex familiewoningen voor jonge gezinnen die op zoek zijn naar een betaalbare woonplek in de stad. Een  deel van het project wordt uitgewerkt als co-housing project voor circa 25 gezinnen, met gedeelde leefruimte voor ontmoeting, (thuis)werken en ontspanning. Centraal in het project -de voormalige loodsen van de wasserij- is er plaats voor een aantal atelierwoningen. Hierin wordt wonen en werken gecombineerd. En tenslotte is er een ruim aanbod aan kleine tot middelgrote appartementen gespreid over het project. Het geheel komt gepast tegemoet aan de woningvraag in onze steden.

Bij de uitwerking van het project gaat onze aandacht ook naar de open ruimte tussen de gebouwen. Dit bouwblok in de 19de eeuwse gordel is verstoken van open ruimte. Hier wordt een groene binnenruimte met stadnatuur ingericht. Deze ‘Wastuin’  wordt gedeeld door alle bewoners. Met een rijkdom aan begroening zorgt de tuin voor rust en verbinding tussen de bewoners en genereert hij verschillende ecosysteemdiensten.  Biodiversiteit op een kleine stedelijke schaal brengt in dit project iedereen dichter bij de natuur en bij mekaar .

Dit project is ambitieus en ingetogen. Het hanteert bewust een doordachte manier van verdichting in de stad en wil woonkwaliteit maximaal koppelen aan een helende omgeving met respect voor ons collectief verleden.  Samen met andere stedelijke initiatieven in de buurt  geeft het project  een nieuwe identiteit en impuls aan de wijk.

Download hier de referentiefiche

Jaar

2019-2020 Ontwerp, 2021 – 2022 Realisatie

Ligging

Oud Berchem-Antwerpen – bouwblok F.Coosemansstraat-Eikelstraat

Opdrachtgever

FIDES

Omvang

Bouw van 53 appartementen, 11 duplexwoningen , 3 atelier woningen en 25 co-housing units - 17.000.000 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien, architectuur & ruimte CV