• projectimage
  • projectimage
  • projectimage
  • projectimage

Woonproject Zoersel

Een woonproject in het centrum van de gemeente.  Het totale bouwvolume omvat 27 woonunits en is bewust opgedeeld in 3 duidelijke bouwblokken. Die verbinden de drukke verkeersweg in het centrum met de omgeving en de achterliggende woonwijk.

Context. Dit project wil een actief en activerend onderdeel zijn van het gemeentecentrum. Het zorgt voor een levendige wisselwerking met de aangrenzende openbare buitenruimte en met het bestaande bibliotheekgebouw. Plus – het creëert een doorsteek voor fietsers en voetgangers.

Verschillende bouwvolumes. Een opdeling van het totale project in drie bouwblokken maximaliseert de bouwmogelijkheden op dit terrein – en respecteert tevens de schaal van de omgeving. De onderscheiden volumes zorgen ook voor de afbakening van het pleintje aan de Handelslei – en de verbinding met de achterliggende straat en gemeenteschool. En deze opdeling biedt ook nogal wat voordelen voor de lichtinval in de appartementen –  elke woongelegenheid is compact georganiseerd en beschikt over een eigen buitenruimte of terras.

Duurzaamheid. Het project zet ambitieus in op duurzaamheid: enerzijds wordt er resoluut gekozen voor collectief wonen, anderzijds krijgt elke unit het BEN-label (bijna energie neutraal). Hiervoor zorgen de zonnepanelen op de daken, de collectieve verwarming met warmtepomp – en de doordachte isolatie van buitengevels en daken. De architectuur zelf is opgevat met eerlijke en duurzame materialen: beton, baksteen en hout worden gecombineerd in een tijdloze vormgeving. Dit is een hedendaags woonproject dat een antwoord tracht te formuleren op de vraag naar nieuwe woonvormen die aansluiten op maatschappelijke evoluties en tendensen. Een nieuwe impuls voor – en op maat van – het centrum van Zoersel.

Jaar

ontwerp 2013-2014

Ligging

Handelslei 53, Zoersel

Opdrachtgever

Sebinvest bvba

Omvang

27 eenheden, 6.050.000 euro excl. btw

Ontwerpteam

Stramien cvba in bouwteam met Vanhout nv

, ,