De Rijkswachtkazerne Antwerpen

De oude Rijkswachtkazerne beslaat een groot deel van een stedelijk bouwblok in de Antwerpse Sint-Andrieswijk. Via intensief ontwerpend onderzoek kiest Stramien voor een ontwerp op maat de Sint-Andries-wijk. De voormalige kazerne wordt een stedelijke woonplek met karakter en variatie, een nieuwe schakel met uitstraling en herwaardering van deze boeiende wijk.

Net zoals vele Stramien-projecten snijdt de herbestemming van deze site verschillende interessante thema’s aan: reconversie van bestaand patrimonium, ontpitting van het binnengebied, integratie van nieuwe bebouwing in historisch weefsel… Deze veelheid aan onderwerpen resulteert in een gelaagd project dat hedendaags wonen verzoent met erfgoed en binnenstedelijke ontwikkeling.

De gebouwen van de oude kazerne worden omgevormd tot stadsappartementen en grondgebonden woningen. Het centrale binnenplein wordt een collectieve binnentuin en een oase van rust in de drukke stad. Onder de binnentuin wordt een nieuwe parkeergarage gebouwd.

Het karakter en de typische architectuur van de kazerne blijven intact en worden integraal gerenoveerd. Zij behouden hun oorspronkelijke uitstraling en vormen, samen met twee nieuwe uitbreidingen, een nieuw ensemble in het stadsbeeld. Vormgeving en materiaalkeuze van de nieuwe bouwdelen zijn een antwoord op de 19de eeuwse architectuur van de rijkswachtkazerne, zonder deze te imiteren. Oud en nieuw voeren er een boeiende dialoog met respect voor mekaar.

Zo hoort het in de stad…

Read moreRead less