Falcon Woonproject Antwerpen

Renovatie historisch stadspand tot hedendaags woonproject

Dit oude stadspand werd in 1893 opgetrokken als magazijn en winkel voor koffiehandel Coosemans. Na een hevige brand in de aanpalende koffiebranderij kwam het pand leeg te staan in de jaren ’80 en trad het verval op. De historische voorgevel en de typische houten draagstructuur van de verdiepingsvloeren werden getekend door zware schade.

In 2013 werd het pand aangekocht door een woongroep met drie gezinnen die het gebouw transformeren tot een collectief woonproject met drie hedendaagse stadsloften. Elk gezin neemt één verdieping voor zich en bouwt deze om tot een ruim en hedendaags appartement. Waar mogelijk wordt de oude houtstructuur geïntegreerd in het interieur. De centrale patio blijft behouden en zorgt voor extra daglicht en doorzicht in elke woning.

De historische voorgevel wordt integraal gerenoveerd. In de blinde attiek op de derde verdieping worden - met respect voor de gevelritmering en detaillering - vier nieuwe raamopeningen geïntegreerd die daglicht bieden aan de nieuwe woonruimte op deze verdieping. Op de bovenverdieping wordt een extra duplexruimte toegevoegd als teruggetrokken dakvolume.

Aan de achtergevel worden de restanten van de afgebrande koffiebranderij vervangen door een nieuwe terrasgevel. Deze zorgt voor een ruime buitenruimte op elke verdieping en biedt uitzicht op het binnengebied ‘Falconhoven’.

Op de benedenverdieping wordt de originele winkelruimte aan de straatzijde terug hersteld. De achterzijde van het pand wordt ingericht als collectieve woon- en werkruimte voor de drie gezinnen of als kleine studio voor vrienden, bezoekers of familieleden. Een flexibele oplossing die zorgt voor extra ruimte en mogelijkheden in het hart van de stad.

Read moreRead less