Marktplein en NAC Laakdal

Heraanleg van de markt en omgeving NAC

De dorpskern van Laakdal krijgt met de bouw van een Nieuw Administratief Centrum (NAC) ook een nieuwe dynamiek. Het verplaatsen en bundelen van de administratieve diensten en de bibliotheek naar het NAC maken onderdeel uit van de ambitie om het centrum te activeren en de organisatie van Laakdal weer een zekere vanzelfsprekendheid te geven. Om het NAC in het dorp te kaderen stond Stramien cv in voor het ontwerp en de heraanleg van de omgeving. Ook de Markt rondom het gemeentehuis in Vlaamse Renaissancestijl krijgt een nieuwe inrichting.

De werken worden in fases. Zo omvat de eerste fase de bouw van het NAC en de aanleg van het plein. De tweede fase betreft de heraanleg van de Markt. In de toekomst wordt ook nog een nieuwe horecafunctie voorzien.

Het NAC biedt dé opportuniteit om het dorpshart in zijn geheel te versterken. De omgeving tot de Markt werd dan ook in zijn geheel bekeken. Om eenheid te scheppen wordt het NAC verbonden met het marktplein door eenzelfde duurzaam en herkenbaar materialenpallet.

Het nieuwe plein aan het NAC vormt een uitnodigend gebaar naar de bezoekers toe. De hoofdingang wordt duidelijk visueel waarneembaar. Het plein krijgt daarbij ook een verfijnde vormgeving met een kwalitatieve verharding, verblijfsplekken en zitbanken nabij kleurrijke en geurende bloemenborders. Het multifunctionele plein zal de animo van het dorp versterken en sporadisch aangewend worden voor uiteenlopende evenementen.

De achterzijde van het NAC omvat een groene parking en de toegangen voor het personeel, met een sobere en eerder functionele inrichting die ook duurzaam is ingericht. Het NAC wordt op deze manier ingeplant in een groen kader dat de verankering met de omgeving versterkt en de hele ruimte structureert.

Read moreRead less