Peritas Wilrijk

Van oude drukkerij tot CLT-kantoorgebouw

Dit project behelst de renovatie van een oude drukkerij tot een kantoor met 50-tal medewerkers. De eerste stap was de ontpitting van het binnengebied, om zoveel mogelijk licht en lucht te laten binnenstromen in de binnenruimtes. Een grote plus is de (door Stramien ontworpen) aangenaam aangelegde binnentuin voor de gebruikers. Achteraan werd een grote fietsenstalling geïntegreerd.

De structuur van het gebouw is zoveel mogelijk bewaard, zoals de betonnen beplanking in de plafonds en balken. Deze werden in het zicht gelaten om zoveel mogelijk hoogte te winnen en om hun esthetische waarde. De nadruk op hergebruik maakt het gebouw duurzaam en circulair. Zo weinig mogelijk afbraak is hier de boodschap.

Om voor de uitbreiding van het programma genoeg ruimte te realiseren werd er een stuk bijgebouwd, uitgevoerd in CLT. Deze keuze werd gemaakt omwille van de ecologische inslag, we bouwen hier koolstofvrij. Dit is het eerste CLT-­gebouw van de hand van Stramien. De bijbouw werd geprefabriceerd, goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. Ook werden duurzame technieken gebruikt zoals klimaatplafonds, een hedendaags ventilatiesysteem en de zonnewering werd uitgevoerd door screens te voorzien aan het gevelvlak. Met de bouwheer is momenteel de procedure bezig voor het behalen van een BREAAM-certificaat.

Het bestaande kantoor werd in gevelbeeld afgewerkt met baksteen. De gevels zijn noord-zuid van oriëntatie en werden zoveel mogelijk naar het noorden opengemaakt om oververhitting te voorkomen.

Het gebouw werd mooi geïntegreerd in de omliggende omgeving, passend bij de aansluitende gevels. De per-celering blijft zichtbaar, dit resulteert in een harmonieus geheel, passend in het straatbeeld. Een licht dakvolume werd toegevoegd.

Het programma verspreidt zicht over drie bouwlagen. Het gelijkvloers bevat een publieke ruimte met vergaderzalen en een grote ontvangstruimte die aansluit op de binnentuin. Op de eerste en tweede verdieping zitten de landschapskantoren met kleine concentratiecellen.

Ook de inrichting werd door Stramien ontworpen, het is een totaalproject. In het interieur voel je de warme sfeer van het CLT materiaal, aangevuld met het bestaande betonnen, industrieel uitziende, zichtwerk.

Aan de kant van de oprit van de autostrade werd rekening gehouden met de akoestiek, door met passende gevelopeningen te werken.

Lees meerLees minder