Ontwerphandboek Oude Dokken Gent

Behoud van het stoere maritieme havenkarakter als kwaliteit voor stadsvernieuwing

De omgeving van de drie oudste havens van Gent wordt getransformeerd naar een nieuwe wijk ten oosten van het stadscentrum. Het ontwerpteam Stramien cv i.s.m. Landlab (NL) krijgt de opdracht om de kaairuimte, binnen het stedenbouwkundig plan van OMA, te vertalen naar een handzaam ontwerphandboek. Het behoud van stoere maritieme karakter van de dokken, de rijke geschiedenis en dus het behoud van de ‘havensporen uit het verleden’ staan centraal in de ontwerpstudie. Tegelijk moet de toegankelijkheid voor alle ruimtegebruikers verbeterd worden.

Het ontwerphandboek bundelt ideeën voor de toekomstige vormgeving en materialisering van de kaaien. Er werden vijf thema’s gedetecteerd: de vloer, het (haven)groen, de dokranden, de relicten en de toevoegingen. Samen bepalen ze de nieuwe scenografie langs de dokken. Het boek vormt een praktische leidraad voor de deelontwerpen die volgen en op die manier gefaseerd het gehele kaaigebied transformeren.

De Schipperskaai werd als eerste kade volgens de principes van het ontwerphandboek opnieuw aangelegd.

Van alle industriële objecten die er opnieuw een plek krijgen zijn de historische kranen de opvallendste. Ooit domineerden de kranen de skyline van de oude havendokken. De twee blauwe havenkranen aan de Schipperskaai zijn vandaag opnieuw een landmark in de stad. Zo wordt – net zoals in zoveel andere Europese steden – ook in Gent de oude haven stap voor stap een geanimeerd nieuw stadsdeel.

Stramien cv gaat graag aan de slag met ons industrieel en collectief erfgoed.

Read moreRead less