Cohousing Boldershof Stene

18 wooneenheden en gemeenschappelijke ruimte

Het cohousingsproject Boldershof combineert het beste van twee werelden: het dorp en de polders. De historische schuur aan de rand van het dorp vormt de geloofwaardige voorzijde aan de straatzijde. Samen met de nieuwe rechthoekige volumes schakelt het groepsproject zich niet enkel in de straat, maar sluit het aan de andere zijde ook aan op het ‘Groene Lint van Oostende’ en het stadslandbouwproject ‘de Tuinen van Stene’.

Het project voorziet 18 wooneenheden – een mix van ééngezinswoningen en appartementen met verschillende typologieën en gemeenschappelijke functies - verspreid over vier volumes.

De nieuwe volumes zijn orthogonaal ingeplant op de bestaande bebouwing en krijgen een uniforme vormgeving toegewezen met aandacht voor een homogene en samenhangende uitstraling. Diversiteit tussen de volumes werd gecreëerd door een mix van brede en smalle woonunits, hoge en lage woonunits, maar met behoud van de samenhang in de architectuur.

De imposante historische schuur met het dwarse bakhuisje is als gemeenschapsruimte het kloppend hart van het cohousingproject. Door de gerichtheid van de schuur op het erf en de omarming van de overige nieuwe gebouwen rondom het gemeenschappelijke erf wordt er ruimte gegeven aan een centrale ontmoetingsplaats om het sociaal gebeuren en samenwonen betekenis te geven en te versterken.

De beschermde schuur is opgenomen binnen het dorpsgezicht van Stene. Door de omvorming naar een gemeenschapshuis fungeert deze als een ankerplaats en is de eerst bouwvallige schuur opnieuw verweven/verankerd aan het dorp. Met zijn duurzame nieuwe invulling beantwoordt de schuur aan de huidige normen en eisen op het vlak van modern wooncomfort. De originele grote ruimtes werden maximaal behouden en de sfeer en typische ruimtelijkheid van de schuur zijn nog aanwezig. Daarvoor werd een box-inbox concept uitgewerkt waarbij een plafondhoge beglaasde wand achter de oude bestaande buitenmuur kant erf wordt geplaatst, zodoende deze in zijn orginaliteit zichtbaar te bewaren. Ook een deel van de oude bakstenen scheidingsmuur tussen stalling en schuur blijft zichtbaar behouden en er wordt aan straatzijde met een vide evenwijdig aan de buitengevel gewerkt om de hoogte van de ruimte aan te voelen, het zicht op de gebinten en een ruimtelijke/visuele binding te maken tussen gelijkvloers en eerste verdieping.

Elke woning heeft een private buitenruimte die bovendien grenst aan het erf met zicht op en toegang tot het achterliggende open landschap.

Lees meerLees minder