SPTM loods Spoor Noord

Een polyvalente buurthal voor Antwerpen, de Seefhoek en Den Dam

Het nieuwe park ‘Spoor Noord’ werd ontworpen door de Italiaanse architecten Secchi & Vigano. De herstelplaats voor locomotieven SPTM (Stelplaats Tractie Machines) was een van de restanten van het voormalige NMBS terrein die nog een publieke bestemming moest krijgen.

Het ontwerp van Stramien cv kiest resoluut voor het integrale behoud van de bestaande 19de -eeuwse loods. De prachtige gietijzeren structuur wordt volledig hersteld. De bakstenen muren aan beide kopzijden worden volledig opengebroken, waardoor de grote overdekte binnenruimte direct verbonden wordt met het omliggende park en aanliggende waterspeeltuin. Ook in de twee bakstenen zijgevels worden smalle ‘fissuren’ gemaakt. Ze verzorgen het dwarse contact met het park zodat de flexibiliteit in gebruik groter wordt. De loodsruimte transformeert naar een overdekt stedelijk plein. De structurele ingrepen hebben telkens een eenvoud die bewust niet wil opvallen.

Tien metalen spoorwagens zijn een nieuw element in de hal. Door ze ‘op te lijnen’ en te verplaatsen wordt de loodsruimte afgesloten of wordt ze verkleind; zowel grote happenings als kleinere evenementen zijn dus eenvoudig te organiseren. De mobiele spoorwagens verwijzen naar het spoorverleden.

Het open en flexibel concept van deze polyvalente ruimte zorgt reeds jaren voor een zeer divers gebruik; van slachtvloer voor het jaarlijks offerfeest tot bruisende bar tijdens warme zomermaanden. Op het met sheddaken overdekte en daglicht overgoten loodsplein, vindt een waaier aan stedelijke activiteiten een prettig ‘onderdak’.

Lees meerLees minder