Coloma Mechelen

Verbouwing en uitbreiding campus Coloma

De scholencampus Coloma ligt in een groene site ten zuiden van het centrum van Mechelen. Hij bestaat uit een aantal schoolgebouwen die in de loop der jaren werden gebouwd. Om het groene karakter van de school maximaal te behouden en toch te voldoen aan de behoefte tot uitbreiding van de school, kiest Stramien cv resoluut voor een inbreiding op het bestaande terrein. Een nieuwe impuls voor de campus…

De oude feestzaal wordt gerenoveerd en omgebouwd tot een polyvalente ruimte voor cafetaria, studie en ontmoeting. Enkele bestaande constructies worden afgebroken en vervangen door twee nieuwe bouwvolumes, ingeplant naast de feestzaal. Daarin worden twaalf ruime vaklokalen en een nieuwe sporthal geïntegreerd. Het tweede deelproject houdt de aanpak van een oude kloosterwoning in. Deze kloosterwoning is een historisch restant van de oorspronkelijke bebouwing op het terrein en wordt integraal gerenoveerd en gerestaureerd.

Het architectonische concept voor de nieuwe school stelt een samenhangend volume voor waar de oude feestzaal als een onderdeel is in geïntegreerd. De eenheid tussen de drie volumes wordt onder ander bereikt het gebruik van dezelfde baksteen als leidmotief. De begane grond krijgt gedeeltelijk een plint in zichtbeton of arduin. De kleur en het materiaal verwijzen naar de gecementeerde versieringen van de gevel. Zo wordt de eenheid en eenvoud van de bestaande feestzaal benadrukt en ontstaat er een homogeniteit in het nieuwe ensemble van de campus.

De leslokalen genieten maximaal van daglicht en uitzicht op groen, ze bieden alle ruimte voor de vakopleidingen haarzorg en schoonheidsverzorging. Dit is een duurzaam schoolgebouw dat zorgvuldig inzet op integraal waterbeheer, doorgedreven isolatie, zuinige installaties en een laag energieverbruik.

Lees meerLees minder