De Luchtballon

Deze basisschool in Heide-Kalmthout ligt in een groene en residentiële wijk. Het project zorgt voor een bundeling van nieuwe en oude schoolvolumes. Door de inplanting van twee nieuwe klassenvleugels ontstaat een centrale speelplaats die het hart vormt van de nieuwe wijkschool. Het bestaande volume van de kleuterschool gaat op in het nieuwe geheel. Alle klaslokalen zitten samen ‘onder één dak’. Door gangen en circulatieruimten te verplaatsen naar buiten, komt meer oppervlakte vrij voor de leslokalen zelf. Deze zijn onderling schakelbaar en allemaal gericht naar de centrale speelplaats.

Extra aandacht gaat uit naar de relatie met de omringende natuur. Grote raampartijen zorgen voor daglicht, overstekende dakluifels voor extra zonwering en beschutting voor de circulatie. DE oude sparrenbomen blijven behouden en maken deel uit van het gebouw. Ze groeien als het ware ‘door het dak’ . Dit geeft deze school en zijn speelplaats een bijzonder en intiem karakter. De klassen lopen naadloos door in de groene omgeving.

De nieuwe centrale inkom heeft de vorm van een grote overdekte ruimte die op heel verschillende manieren in te schakelen is in de schoolwerking: ontmoeting, lesgeven, feesten, turnen, overdekt spelen… Die inkom geeft de school een duidelijk gezicht naar de buurt en staat symbool voor de uitnodigende en open sfeer die de werking van deze wijkschool kenmerkt. Het is een gebouw met een zacht karakter op maat van het kind.

Lees meerLees minder