In 2006 schreef de stad Turnhout een wedstrijd uit. De jury selecteerde drie laureaten, waarna via geanimeerde stadsdebatten de projectdefinitie werd verfijnd. De uiteindelijke keuze, in 2009, viel op Stramien cv & Landlab. De uitvoering ging van start in het voorjaar van 2011 en liep tot begin 2012 - het jaar waarin Turnhout ‘Cultuurstad van Vlaanderen’ was.
Het centrale plein werd parkeervrij om zo de Grote Markt weer tot centrum van de gemeente te maken: het grootste terras van de Kempen, het salon van de stad. Het ontwerp voorziet een grote attractieve open ruimte voor het leven van alledag, maar was ook geschikt voor diverse evenementen zoals de markt, de kermis of culturele initiatieven. De centrale fontein en de ruime zitranden maken het plein extra levendig.
De intieme stadstuin rond de kerk vormt een welgekomen rustpunt in de levendige stad. Er zijn doorlooppaadjes en er is veel zitgelegenheid. Het smeedijzeren hekwerk, in de loop van het ontwerpproces beschermd als monument, werd op natuurlijke wijze geïntegreerd in de rand van de tuin.
Aan de rand van het plein bevinden zich nogal wat handelspanden en horecazaken. Daar wordt veel extra ruimte voorzien voor terrassen met daarnaast een ruime loopzone, bushaltes en enkele fietsenstallingen. Blikvanger is een luifel die al het specifieke stadsmeubilair mooi integreert.
Voor verlichting en materialen werd een specifieke beeldtaal ontwikkeld die zich graag liet inspireren door de typische elementen waarmee Turnhout geassocieerd wordt: hoofdstad van de groene Kempen, stad van speelkaarten (met hun eigen grafiek), historische stad en lichtstad …