Van Hombeeckplein Berchem

Een buurtplein en buurtparking voor de ‘Vijfhoek’

Het Frans Van Hombeeckplein ligt centraal in de vijfhoekwijk van het district Berchem. Het is een cruciale eerste schakel in een belangrijke structurerende as doorheen Oud-Berchem. Deze trage verbinding van recent heraangelegde straten en pleinen loopt van het Jochemsplein, de as Driekoningenstraat - Statiestraat, het Burgemeester E. Ryckaertsplein bij Berchem Station, de Cogels Osylei naar de Draakplaats en de Dageraadplaats in Zurenborg. Het belang van het plein mag dus niet onderschat worden. de ‘materialisatie’ van het plein mag niet los staan van de ruimere context. Om de rol van het plein als start van de buurt-as te accentueren wordt gebruik gemaakt van gekende materialen en straatmeubilair. De oude ‘toile ciréé’ fabriek zorgde ook op dit plein voor de inspiratie van een opvallend ruitpatroon op de zitbanken.

Onder het plein wordt de buurtparking ‘Vijfhoek’ voor 100 wagens en 70 fietsen voorzien. De juiste inplanting en toegang daarvan is onderdeel van een ernstig ontwerpend onderzoek dat rekening hield met minimale overlast (geluid en licht), maximaal rendement tijdens de bouwfase en maximaal behoud van de bestaande bomen. Heel wat buurtbewoners zonder stalplaats huren een plek in de parking. De parking kwam via een publiek-private samenwerking tot stand.

Het plein zelf wordt vooral gedefinieerd door het bestaande bomenkader rond een plein in comfortabel gietasfalt. De bomen worden geplaatst in een passe-partout van waterdoorlatende halfverharding – een natuurlijke overgang tussen de ruimte voor verkeer, het schoolerf, de terrasjes aan de randen en het centrale plein. Het binnenplein is verkeersvrij en wordt gebruikt voor allerhande activiteiten, van basket tot zomerconcerten.

In de schaduw van een scheve, maar karaktervolle lindeboom organiseert het buurtcafé een zomerterras.

Lees meerLees minder