Dorpsplein Heindonk

Een ‘dorpshof’ voor de Heindonkenaars.

Heindonk is een kleine deelgemeente van Willebroek met een sterk ruraal karakter. De dorpskern ligt van oudsher op een donk midden in het rivierenlandschap van de Zenne, Dijle en Rupel. Door zijn unieke locatie reiken weiden en boskanten tot aan de rand van de dorpskern. Heindonk is een unieke plek in het dicht verkavelde Vlaanderen.

Centraal in het dorp staan alle belangrijke gebouwen verenigd; het oude gemeentehuis, de kerk met daarnaast een art-deco herenhuis en de pastorij. Dit ensemble van waardevol erfgoed wordt aangevuld met het dorpscafé ‘De Zwaan’ aan de overzijde. Het landelijke karakter wordt nog meer versterkt door de bakstenen muurtjes en goed onderhouden tuinen. Die tuinen en het landschap inspireerden.

Stramien cv ging aan de slag met de landschappelijke kenmerken rond Heindonk. De dorpskern-vernieuwing ging uit van een juiste presentatie van de verschillende gebouwen met behoud van de bijzondere dorpskenmerken en de nabijheid van het landschap

Alle onderdelen werden met een mooie klassieke vloer van gezaagde en ongezaagde kassei tot een geheel samengebracht. De gewestweg is omgevormd tot een oude, bolle kasseiweg op schaal van het dorp. Het rijwegprofiel met een verzorgd geplaatste bolle kasseistrook en fietsstroken in gewassen beton doet wagens vertragen en geeft de fietsers een comfortabele passage door het dorp

Een kleine dorpsdries voor het dorps café geeft ruimte aan dorpsactiviteiten. Net als het kerk- en pastorijhof krijgt het Heindonk zo een eigen ‘dorpshof’. Een geïntegreerd en herbergzaam kunstwerk (Roel Vandebeek- Finally Home) verleent centraliteit aan de dries. Het kreeg de vorm van een kleine kapel en kan gebruikt worden als schuilhuisje of ontmoetingsplaats.
Nieuwe bakstenen muren met speciaal uitgeslepen zitstenen in arduin begrenzen de hoven van de Sint-Amanduskerk en het dorpsplein. Een bescheiden dorpsplein in gezaagde kassei met grasvoeg biedt plaats aan terrasjes en een kleine kermis. De muurtjes nodigen de passanten uit om even uit te rusten.

Lees meerLees minder