Dorpsplein Heindonk

Heindonk is een deelgemeente van Willebroek met een ruraal karakter. De dorpskern ligt op een donk midden in het rivierenlandschap nabij de samenvloeiing van Zenne, Dijle en Rupel. Door zijn unieke locatie flankeren de weiden en boskanten de rand van de dorpskern. Het landelijke karakter wordt nog meer versterkt door het erfgoed dat ommuurd is door bakstenen muurtjes en omringd wordt door mooi onderhouden hoven. Het erg ‘Vlaams’ ogende dorpscentrum is niet meer dan een kruispunt met het oude gemeentehuis, de kerk en pastorij en een art-deco herenhuis. Deze lijnopstelling van mooie gebouwen staat in schril contrast met de overzijde van het ‘plein’; een open grindparking, afgezoomd door dorpscafé De Zwaan en haar obligate feestzaal.

Na een bevraging werd duidelijk dat de Heindonkenaars nood hadden aan een dorpsplein waarop ze konden ‘thuiskomen’. Als hefboom voor deze collectieve verwachting werd de installatie van een hedendaags kunstwerk ingezet. ‘Finally Home’ werd de titel van het kunstwerk van Roel Vandebeek. Hij nam de denkbeeldige assen van de kerk en het oude gemeentehuis en liet deze samenkomen in een ‘dorpskapel’ op een nieuw aan te leggen dorpsplein. De TV Stramien - Talboom stond in voor de heraanleg het nieuwe dorpsplein en de hoofdweg doorheen het dorp.

Heindonk voelt na de heraanleg van de publieke ruimte aan als een groene dorpskern waar het waardevolle landschap doordringt tot in de groene hoven die de unieke monumenten omringen. Een nieuwe profilering, met fietsstroken uit gewassen beton en een fijne kasseistrook, vormt de voormalige brede gewestweg om tot een oude, bolle kasseiweg op schaal van het dorp.

Bakstenen zitmuurtjes met speciaal uitgeslepen zittingen in blauwe hardsteen bakenen de nieuwe hoven van de kerk en het dorsplein af, waarop bewoners en bezoekers geregeld komen uitrusten. Een bescheiden nieuw dorpsplein in gezaagde kassei met grasvoeg biedt plaats voor een kermis en terrasjes en geeft Heindonk zo een plek voor dorpsactiviteiten.

Lees meerLees minder