GZA De Zavel

Nieuwbouw woonzorgcentrum De Zavel

Woonzorgcentrum De Zavel is gelegen in een dichtbebouwde stadswijk in het centrum van Antwerpen. Na een grondige studie en analyse, werd beslist om het bestaande wzc dat zich op deze plaats bevindt, te slopen, te herbouwen en uit te breiden.

Vanuit een vernieuwde visie op het zorgconcept wordt de nieuwbouw opgevat als een schakeling van leefgroepen die auto-noom kunnen functioneren. In totaal worden 130 kamers voorzien, uitgerust met eigen sanitair. Het woonzorgcentrum wordt aangevuld met een centrum voor dagzorg en een grote polyvalente zaal op het gelijkvloers. Ondergronds wordt een parkeer-garage met 70 plaatsen gebouwd.

Het nieuwe gebouw richt zich aan de voorzijde naar het aanwezige pleintje. De gevel is licht van kleur, geritmeerd volgens een stedelijk patroon en voorzien van grote ramen. Dit zorgcentrum wil zich bewust niet afsluiten van de buurt en zoekt contact op elke verdieping. Tesamen met het schoolgebouw aan de overkant van het plein, ontstaat een stedelijk ensemble dat qua schaal en beeldtaal aansluit bij de identiteit van deze XIX-eeuwse stadsbuurt.

Aan de binnenzijde van het bouwblok schikken de kamers en de leefruimten zich rond de aanwezige binnentuin. Deze wordt volledig heraangelegd. Om voldoende licht en zicht te behouden voor de aanpalende buren, blijft de achterbouw in hoogte beperkt.

Conceptmatig vertrekt dit project vanuit een behoefte aan interne kwaliteit en comfort, maar zorgt het tegelijk voor een posi-tieve impuls aan de binnen- én buitenzijde van het stedelijke bouwblok.

Lees meerLees minder