De vernieuwing en uitbreiding van de bestaande leskeukens en verbruiksruimtes van PIVA vormt de aanzet van de nieuwe en ambitieuze didactische visie voor de horecaopleidingen van de school. De vernieuwing zet de teneur en standaard voor de verdere uitrol van de keukens van de toekomst, in een aangename en interactieve leeromgeving. De splinternieuwe leskeukens van PIVA Antwerpen zijn vormgegeven in een vernieuwend architecturaal concept dat de bestaande ruimtes transformeerde naar een professioneel, functioneel en onderhoudsvriendelijk geheel.
Eén van de meest opmerkelijke sterktes van deze keukens is de doordachte opstelling. De kookplaten en werktafels zijn zodanig geplaatst dat leerlingen in kleine groepen kunnen samenwerken en optimaal kunnen leren. Bovendien is er bewust gekozen voor een minimalistisch design met zo min mogelijk kasten om de ruimte rustig te houden.
Een geïntegreerde gebogen wand tussen de keukens en de gang zorgt voor grotere keukens en een kortere link met de verbruiksruimtes. In deze wand zijn open doorgeeftogen voorzien. Door het open luik en het glas in de wand hebben de verbruikers zicht op wat er zich in de keukens afspeelt. Ook tussen de keukens onderling zitten vensters.
Ook het wijnkennislokaal kreeg een totaal nieuwe look en interactieve uitrusting voor een hedendaagse lesaanpak. De ruime ‘wijn-inloopkast’ in blauw afgewerkt met achtergrondverlichting en glazen deuren fungeert als een toonkast voor wijnflessen en kan worden ingericht volgens thema. Ze heeft zowel een educatieve als een decoratieve functie.
Er is maximaal ingezet op recuperatie. De huidige keukens worden afgebroken, de meubels verdwijnen. Bijzonder veel duurzame inox komt daarbij vrij, een materiaal dat we moeiteloos kunnen hergebruiken. Het gerecupereerde inox wordt in stroken gesneden van verschillende breedtes, gepoetst en dan opnieuw als wandbekleding gebruikt als robuuste plint in de gang op de gebogen wand. Een knipoog naar de oorspronkelijke keukens.