Maris Stella

Nieuwbouw met klaslokalen en artistieke leerruimte voor het Maris Stella Instituut

Nieuwbouw met klaslokalen en artistieke leerruimte voor het Maris Stella Instituut
Het groene karakter van het schooldomein was het startpunt voor dit project. Hoewel de hoofdinkom van het Maris Stella Instituut aan de Antwerpsesteenweg in Oostmalle ligt, maakt het merendeel van de schoolsite deel uit van het kasteeldomein de Renesse. Dit is voelbaar in de prachtige tuinen van de school.

De aanwezige groenstructuur biedt een aantrekkelijk kader voor een klasomgeving waarin beleving en onderling contact worden gestimuleerd. De bestaande gebouwen en de semi-verharde zone fungeren samen met de groene ruimte als kapstok voor de gebouwen op de site. Het nieuwbouwvolume ent zich als een paviljoen in het groen op deze structuur op de plek waar de leerlingen toekomen.

De oefenruimte voor de artistieke lessen is het hart van dit nieuwe leervolume en richt zich bewust naar de groene buitenruimte, zodat er een optimaal contact is met de speelzone. De gang wikkelt zich in een U-vorm rond dit centrale lokaal, biedt toegang tot de klaslokalen én knoopt deze verschillende ruimtes aan elkaar. Open trappen tussen de twee verdiepingen bevorderen het open en ruimtelijke plan.

Het nieuwe volume geeft met zijn twee bouwlagen ruimte aan klaslokalen, sanitaire voorzieningen, een vrije studiezone met buitenruimte en een grote artistieke leerruimte. Deze leerruimte, met zijn aanhorige terras, zal naast de klaslokalen gebruikt worden als een flexibele werkruimte voor de leerlingen. De goede relatie tussen de buitenruimte en de leeromgeving staat centraal in het ontwerp en wordt nog versterkt door de ruime, lichte klaslokalen met zicht op de groene schoolomgeving. De eerder verharde zone voor het nieuwe volume wordt zoveel mogelijk ingegroend.

Lees meerLees minder