Woonproject De Wastuin Berchem

Wonen in stadsnatuur

De voormalige wasserij Goossens is een begrip in en rond Antwerpen. Sinds enkele jaren staat de site in Oud-Berchem leeg. Gedurende de vele jaren van industriële wasserij en droogkuis werd het volledige bouwblok dichtgebouwd.

De site wordt een interessante bouwplaats voor een nieuwe woonontwikkeling in de stad. Een gevarieerde woningtypologie met aandacht voor de industriële configuratie rond groene stadsnatuur ligt aan de basis van het ontwerp voor ‘de Wastuin’. Stramien kiest hierbij weloverwogen voor een combinatie van sloop waar het nodig is, behoud waar het nog kan en nieuwbouw als toegevoegde waarde. Het industriële karakter van de oude wasserij blijft voelbaar door de restauratie van de bakstenen schouw en de herbestemming van enkele magazijnen, terwijl nieuwe woonvolumes aan de straatzijde zich inschrijven in de typische architectuur van deze wijk; een integratie op twee gevellijnen.

Het project omvat een zeer divers aanbod aan woonvormen met compacte stadswoningen voor jonge gezinnen een cohousing-project voor circa 25 gezinnen met gedeelde leefruimte voor ontmoeting, (thuis)werken en ontspanning en centraal in het project, de voormalige loodsen van de wasserij als atelierwoningen. Hierin worden wonen en werken gecombineerd. Tenslotte is er een ruim aanbod aan kleine tot middelgrote appartementen gespreid over het project. Het geheel komt gepast tegemoet aan de recente en gevarieerder woningvraag in onze steden.

Bij de uitwerking van het project gaat onze aandacht ook naar de open ruimte tussen de gebouwen.. De groene binnenruimte tussen de woningen wordt met stadsnatuur ingericht. Deze ‘Wastuin’ wordt gedeeld door alle bewoners. Met een rijkdom aan begroening zorgt de tuin voor rust en verbinding tussen de bewoners en genereert verschillende ecosysteemdiensten. Biodiversiteit op een kleine stedelijke schaal brengt in dit project iedereen dichter bij de natuur en bij mekaar.

Dit project is ambitieus en ingetogen tegelijk. Het hanteert op een doordachte manier verdichting in de stad en wil woonkwaliteit maximaal koppelen aan een helende omgeving met respect voor ons collectief verleden. Samen met andere stedelijke initiatieven in de buurt geeft de Wastuin een nieuwe identiteit en impuls aan de wijk.

Lees meerLees minder