Zeescouts Antwerpen

Nieuwbouw clublokalen en loods Zeescouts

De jeugdlokalen van de Zeescouts bevinden zich op de linker oever te Antwerpen. Deze infrastructuur dateert uit de jaren ’60 en ’70 en was dringend toe aan vernieuwing en uitbreiding.

De site is bestemd als recreatiegebied en heeft een strikt groen karakter. Om die reden kan de vernieuwing van de lokalen en de botenloods enkele gebeuren op plaatsen waar reeds gebouwen werden ingeplant. Dit leidde tot een gefaseerde aanpak waarbij als volgt te werk gegaan wordt:

In fase 1 worden de bestaande lokalen uitgebreid met een nieuwe verdieping. Acht lokalen worden toegevoegd op deze verdieping en zijn bestemd voor de oudere takken. Voor de bouw van deze lokalen wordt gekozen voor een met hout bekleed volume dat verwijst naar het natuurlijke karakter van de site en het klimaatbewuste karakter van de jeugdbeweging. Door de verschuiving van de nieuwe verdieping tegenover de bestaande lokalen op het gelijkvloers ontstaat een overdekte buitenruimte die dankbaar ingevuld wordt als speelzone bij regenweer.

In fase 2 wordt de bestaande botenloods volledig gesloopt en vervagen door een nieuw gebouw dat eveneens voorzien wordt van nieuwe sanitairen, een conciergewoning en een cafetaria met polyvalente zaal. Om deze extra voorzieningen te kunnen bouwen wordt gekozen voor een extra verdieping. Hierdoor krijgt het loodsgebouw een duidelijke ‘kop’ en richt het zich naar de Schelde en het fantastische uitzicht op de oude rede van Antwerpen.

De architectuur van het loodsgebouw sluit aan bij de lokalen van fase 1 en verwijst naar de maritieme sfeer op Linkeroever.

Voor de realisatie van deze gebouw wordt gekozen voor zeer eenvoudige en robuuste principes. Ruwbouw is meteen ook afbouw. Dit bespaart niet alleen op bouwkost maar ook op onderhoud. Anderzijds worden bepaalde bouwdelen gekozen vanuit levensduur en ecologie. De houten gevelbekleding is hiervan een goed voorbeeld. Deze keuze biedt tevens het voordeel ze met eigen middelen en mankracht kan geplaatst worden.

Zo is de bouw van deze lokalen niet alleen een nieuwe toekomst voor de jeugdwerking van de Zeescouts, maar zorgt het ook voor een bindingskracht tussen de vele ouders en gemotiveerde helpende handen.

Lees meerLees minder